Dostupni linkovi

U Srbiji sedam novih smrtih slučajeva, 372 novoinficiranih


U Srbiji je do 17. aprila u 15 sati od posledica infekcije korona virusom preminulo još sedam (pet muškog, dve ženskog), saopšteno je na konferenciji Kriznog štaba za borbu protiv bolesti COVID-19. Ukupan broj preminulih je 110, rekao je dr Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv COVID-19.

Prema njegovim rečima, procenat smrtnosti je 1,93. Preminulo je 76 muškaraca i 34 žene.

U poslednja 24 sata registrovano je 372 nova slučaja infekcije virusom korona, pa je ukupan broj inficiranih 5.690.

Novotestiranih je 3.094, hospitalizovano je ukupno 3.765, od čega je 122 na respiratorima.

Do sada je na korona virus testirano 32.566 ljudi, a izlečene su 534 osobe.

Testirano je ukupno 6.567 zdravstvnenih radnika, od čega je 616 pozitivnih, a rezultate testova čeka 954 osobe.

Odgovarajući na pitanja novinara, koja su postavljana elektronskim putem, zbog čega je Srbija prva u regionu po broju inficiranih lekara, zamenica direktora Infektivne klinike u Beogradu dr Ivana Milošević rekla je da treba imati u vidu da je Srbija najmnogoljudnija zemlja na prostoru bivše Jugoslavije, ali i da je svaki zdravstveni radnik "odgovoran za sebe".

Zaključno sa 17. aprilom, prisustvo korona virusa potvrđeno je u 16 ustanova socijalne zaštite, a ukupno je zaraženo 312 korisnika i 70 zaposlenih, rekao je Predrag Kon.

"Korisnici ustanova za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci smešteni su u izolaciju, dok su zaposleni u ustanovama kod kojih postoji ovakva opasnost u kućnoj izolaciji", rekao je Kon.

Predrag Kon izjavio je da su u Srbiji na snazi i vanredno stanje i proglašenje epidemije od posebnog značaja, što su dve odvojene stvari i ne mora da znači da će obe biti ukinute u isto vreme. Kon je rekao da "skidanje vanrednog stanja ne znači i ođavu epidemije".

"Epidemija će se odjaviti kada se steknu uslovi i kada ne bude kovida-19 uopšte. Ove mere će trajati, ne ovakve kakve su sada, daleko od toga. Razmišljaće se o tome šta će se preporučivati, to će se popuštati kako vreme bude odmicalo", kazao je Kon.

On je rekao da postoji ozbiljan plan da se "tokom leta istestira imunitet populacije, i da je to najznačajnije da se uradi kako bi znali koje korake da preduzimamo kasnije".

"Dotle će stići novi podaci o virusu, i naši i iz sveta, i biće poznato kakvi su njegovi potencijali i šta se može očekivati", rekao je Kon.

Upitana da li će ljudi koji su u prvom talasu bili zaraženi novim korona virusom biti podložni infekciji tokom eventualnog drugog talasa koji bi mogao biti na jesen, Ivana Milošević je rekla da se tako nešto ne očekuje.

“Mi se još uvek upoznajemo sa ovim virusom, pominju se i različiti genotipovi virusa, ali u ovako kratkom roku trebalo bi da osobe koje su sada preležale budu zaštićene u periodu jeseni ove godine”, rekla je Milošević.

XS
SM
MD
LG