Dostupni linkovi

Brnabić: Srbija počela lečenje COVID-19 krvnom plazmom


Apelujemo na sve koji su izlečeni da nam se jave i daju krv: Ana Brnabić
Apelujemo na sve koji su izlečeni da nam se jave i daju krv: Ana Brnabić

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u petak da Srbija pokreće veliku nacionalnu kampanju lečenja bolesti COVID-19 krvnom plazmom osoba koje su se izlečile od ove bolesti.

“U ovom trenutku pokrećemo ovu kampanju i apelujemo na sve koji su izlečeni da nam se jave i daju krv i pomognu nekom drugom da se izleči”, rekla jke Brnabić.

Prema njenim rečima, u Srbiji su do 17. aprila izlečene 534 osobe.

“Apelujem na sve da zadržimo disciplinu i solidarnost i da krenemo u ovu novu fazu borbe”, rekla je Brnabić.

Ona kaže da ova akcija pokazuje koliko Srbija ide u korak sa drugim zemljama.

“Terapija krvnom plazom se u ovom trenutku primenjuje u određenom broju zemalja, ali u zemljama kao što je Francuska ili SAD je tek u pripremi, a mi smo već krenuli sa njom”, naglasila je Brnabić.

Prema rečima Brnabić, trenutno se u saradnji sa stručnjacima srpskog porekla u Sjedinjenim Državama radi na testiranje još jedne terapije sa visokim dozama intravenskih imunoglobulina.

“Nadam se da ćemo tokom sledeće nedelje pokrenuti i ovu kliničku studiju kako bi pokušali da i na ovaj način pomognemo onima koji su u najtežem stanju”, rekla je Brnabić.

Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, rekla je da je Srbija u ovom trenutku među manjim brojem zemalja koje su sačekale potencijalnog davaoca.

“Svi potencijalni davaoci su već preživeli dovoljno stresno stanje i bilo je potrebno da ih na vreme i pravilno informišemo i gotovo svi su iskazali želju da budu potencijalni donori”, rekla je ona.

Prema rečima Radojević Škodrić, za sada se ova procedura radi samo u Institutu za transfuziju krvi u Beogradu, gde je 11. aprila primljen prvi donor, a u međuvremenu je spreman i Klinički centar Vojvodine.

“Planiramo opremu za nove centre, da bismo sačekali buduće rekonvalescente. Priprema se i potencijalna banka plazme, što bi bilo značajno za eventualnu pojavu epidemije na jesen”, rekla je Sanja Radojević Škodrić.

Direktorka Instituta za transfuziju krvi Vesna Mijucić istakla je da davaoci mogu biti osobe koje su se izlečile od bolesti COVID-19, starosti od 18 do 60 godina, te da moraju biti teške preko 60 kilograma.

“Nakon 21 dana od momenta kada su imali drugi negativni nalaz na korona virus, oni bi trebalo da se jave Institutu i onda se još jednom testiraju. Ako je negativan, ta osoba prolazi kroz kliničke preglede”, rekla je Mijucić.

Ona je napomenula da su davaoci plazme potpuno bezbedi prilikom ove intervencije.

“Setovi koji se koriste su za jednokratnu upotrebu, što znači da je to bezbedna metoda”, kaže ona, te dodaje da osobe koje daju plazmu mogu da ponove tu proceduru nakon 15 dana.

Kako je objasnila Mijucić, plazma je deo krvi u kojem se nalaze antitela koja predstavljaju pomoć imunom sistemu osobe koja se bori protiv bolesti

“Davanjem plazme osobi koja se bori podižu se njene imune snage”, kaže Mijucić.

XS
SM
MD
LG