Dostupni linkovi

Joksimović: Potpisana nota za dolazak stručnjaka iz Kine


Ministarka Srbije za evropske intregracije Srbije Jadranka Joksimović
Ministarka Srbije za evropske intregracije Srbije Jadranka Joksimović

Ministarka Srbije za evropske intregracije Srbije Jadranka Joksimović potpisala je u subotu notu kojom se uspostavlja pravni osnov za transport medicinske opreme i dolazak tima medicinskih stručnjaka iz Kine.

Ti stručnjaci će, kako je navedeno, po definisanim potrebama Vlade Srbije, biti angažovani na kontroli i prevenciji epidemije korona virusa.

Ranije je najavljeno je da bi oni trebalo da u subotu uveče stignu u Beograd. Vlada Srbije je saopštila da je Joksimović potpisala notu kao koordinatorka ukupne razvojne pomoći, i u skladu sa Sporazumom o privredno tehničkoj saradnji sa Kinom.

"Svi smo na istom zadatku i svi zajedno smo u borbi protiv pandemije. Neke od najvećih zemalja Evropske unije (EU) su najviše pogođene, a Kina je kao prva pogođena korona virusom, uspela da spreči dalje širenje i sada pruža pomoć kako Srbiji, tako i EU, kao što je u januaru EU pomagala Kini sa preko 60 tona opreme", navela je Joksimović.

Joksimović, nacionalni IPA koordinator i koordinator donatorske i razvojne pomoći i Ministarstvo za evropske integracije rade sa svim partnerima - EU, Norveškom, Kinom i drugima na nalaženju finansijskih sredstava i nabavci medicinske opreme, i na obezbeđivanju tehničke i ekspertske pomoći kao podrške zdravstvenom sistemu Srbije.

Joksimović je rekla da "nije trenutak, niti način, da se kao na tasu meri ko je pružio više ili manje pomoći, jer smo svi u 'istom sosu' te su svi naši partneri ponudili pomoć u odnosu na stepen ugroženosti svojih građana i u skladu s mogućnostima koje imaju u borbi protiv pandemije korona virusa".

Joksimović je juče, u petak, sa šefom Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji, Semom Fabricijem, potpisala sporazum o 7,5 miliona evra podrške EU Srbiji u borbi protiv pandemije. Pored toga, iz pojedinih tekućih programa koje finansira EU, obezbeđeno je šest miliona evra, o čemu će sporazum biti potpisan početkom iduće nedelje sa ambasadorom Fabricijem, i ta sredstva će odmah biti dostupna, rekla je Joksimović. Navela je da je s Norveškom obezbeđena pomoć od pet miliona evra za kupovinu medicinske opreme i materijala.

Joksimović je rekla da se aktivno radi i na analizi mogućnosti za korišćenje za ekonomske posledice pandemije podrške Fonda EU za solidarnost. Evropska komisija je 13. marta predvidela prilagođavanje korišćenja tog fonda za pomoć državama i regionima pogođenim zaraznim bolestima, da bi se što brže uspostavili normalni uslovi života i rada.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

XS
SM
MD
LG