Dostupni linkovi

Cajt: Srbija se okreće Kini, EU može samo da gleda


Predsenik Srbije Aleksandar Vučić sa kineskim predsednikom Si Đipingom
Predsenik Srbije Aleksandar Vučić sa kineskim predsednikom Si Đipingom

Apel za pomoć koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio kineskom predsedniku Si Đinpingu nije bio samo gest potčinjavanja, već i najava kopernikanskog obrta u spoljnoj politici Srbije, a postoji opasnost da tim putem krenu i druge države na Zapadnom Balkanu, piše nemački dnevnik Cajt (Die Zeit).

Cajt piše da je predsednik Vučić nedavno, zbog ograničenja u izvozu medicinske zaštitne opreme iz EU, pred novinarima besno izjavio da "evropska solidarnost ne postoji", da je to "samo lepa bajka" i da Srbiji sada mogu da pomognu samo Kina i njen predsednik Si Djinping, koga je nazvao "prijateljem i bratom" Srbije.

Ovaj dnevnik to vidi kao signal da Srbija, kao kandidat za članstvo u EU, okreće leđa Evropi i usmerava se ka se njenom geopolitičkom konkurentu Kini.

“Potrebno je sačekati i videti u kojoj meri će posle tih reči uslediti i dela, videti šta to znači za pristupne pregovore sa EU, koji se vode godinama. Međutim, jedno je već sada jasno - Vučić se više ne uzdaje u Evropu, već u Kinu, piše Cajt.

List ocenjuje i da to nije iznenađenje jer se takav zaokret već izvesno vreme nagoveštavao, jer je Srbija poslednjih godina intenzivirala odnose sa Kinom, kupovala sofisticirano kinesko oružje, sistem pametnog nadzora od kineske kompanije Huavej.

"Srbija se naočigled EU korak po korak pretvara u mostobran Kine. Na ulicama Beograda čak patroliraju kineski policajci”, piše nemački list.

Cajt navodi i da Vučić jako dobro zna da je u Srbiji, ali i na celom Zapadnom Balkanu, razočaranje u EU veliko.

“Mnogi ljudi u tom regionu imaju, s pravom, osećaj da su Evropskoj uniji potrebni samo kao jeftina radna snaga. Ulazak u EU, koji im se svako malo stavlja pred nos, doživljavaju kao iluziju", piše dnevnik.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom pres konferencije u nedelju 15. marta 2020., kineskog lidera Si Đinping nazvao je svojim bratom. Na slici prilikom susreta dvojice predsednika u Pekingu 14. maja 2017.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom pres konferencije u nedelju 15. marta 2020., kineskog lidera Si Đinping nazvao je svojim bratom. Na slici prilikom susreta dvojice predsednika u Pekingu 14. maja 2017.

Imajuči sve to u vidu, Vučiću je izabrao pogodan trenutak za svoj politički zaokret.

"Podaničku gest Vučića prema Kini mogli bi da slede i drugi političari regiona. Za politiku EU presudno je bilo uverenje da ne može da izgubi Zapadni Balkan i da, kakvo god razočarenje priredila tamošnjim ljudima, oni nemaju alternativu za EU. Vučićev gnevni dokaz je da je to iluzija, koja je plod evropskog samoljublja", zaključuje Cajt.

Evropska unija trenutno je paralisana zbog korona virusa, zbog ćega je ne preostaje ništa drugo nego da nemo posmatra kako najvažnija zemlja jugoistočne Evrope preti da se odmetne i okrene Kini.

XS
SM
MD
LG