Dostupni linkovi

Kina nudi pomoć Srbiji, avioni Air Serbia poleteli 


Ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji poručio je danas da je ta zemlja spremna da pruži Srbiji pomoć u prevazilaženju krize izazvane korona virusom.

"Kina i Srbija su čelični prijatelji koji su uvek jedni uz druge u teškim trenucima i uzajamno se pomažu. Spremni smo da srpskoj strani pružimo pomoć i čvrsto stojimo uz vašu stranu, i da zajedno prebrodimo tu situaciju i prevaziđemo trenutne teškoće, kako bismo se zajedno izborili sa izazovom javnog zdravlja u globalnom nivou", navodi se u pismu upućenom ministru spoljnih poslova Srbije, Ivici Dačiću, a koje je objavljeno na sajtu ministarstva 21. marta.

Vang Ji je dodao da je siguran da će zajedničkim naporima svih strana epidemija biti pobeđena i da je spreman da unapredi "sveobuhvatno strateško partnerstvo između Kine i Srbije" zajedno sa Dačićem.

Vang Ji je podsetio da je ministar spoljnih poslova Srbije nedavno posetio Kinu dok je ta zemlja bila u kritičnoj situaciji epidemije.

"Svojim delovanjem ste Kini izrazili podršku, na tome se iskreno zahvaljujem. Verujem da će epidemija biti pod dobrom kontrolom uz aktivno reagovanje Vlade".

Kineski ministar spoljnih poslova je poručio i da je virus zajednički neprijatelj celog čovečanstva, te da međunarodna zajednica treba da se izbori sa koronom zajedničkim naporom.

Kina sa zemljama Centralne i Istočne Evrope o korona virusu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

U međuvremenu, Air Serbia je na svojem Tviter nalogu potvrdila 21. marta da je jedan avion te kompanije koji nosi medicinsku pomoć i lekare iz Kine na putu nazad do Srbije.

"Još jedan Air Serbia avion, Airbus A321, poleteo je jutros u 6:15 sati ka Šangaju, po drugu turu pomoći", stoji u objavi te kompanije.

Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, bio je u zvaničnoj poseti Pekingu 27. februara, odakle je najavio mogućnost da bi kineski predsednik Si Đinping mogao u septembru da poseti Srbiju.

Prema poslednjim podacima, u Srbiji je registrovano 149 slučajeva oboljevanja od korona virusa.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

XS
SM
MD
LG