Dostupni linkovi

Joksimović: Zalihe medicinske opreme EU biće dostupne i Srbiji


Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović 
Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović 

Zalihe medicinske opreme će biti dostupne i Srbiji, saopštila je ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović.

Joksimovićeva je rekla da je EU donela jednu od najznačajnijih odluka od početka ove krize, a to je formiranje hitne zalihe medicinske opreme (respiratora, zaštitne opreme, vakcina i lekova, laboratorijska sredstva) u vrednosti od 50 miliona evra.

Ta odluka bi već u petak, 20. marta, trebalo da stupi na snagu.

Zalihe će se nalaziti u jednoj ili više država članica EU, a ona će se, u slučaju nedostataka ove opreme u nekoj od država koje su pogođene pandemijom, distribuirati preko Mehanizma civilne zaštite EU.

"Za nas je važno što smo od 2014. godine uspeli da uključimo Srbiju u Mehanizam za civilnu zaštitu EU, što nam omogućava da sa istim pravima kao i punopravne članice EU budemo korisnici ovako značajne podrške. Do sada EU nije imala zalihe pomenutih medicinskih sredstava, stoga je ova odluka EU značajna kako za države članice, tako i za Srbiju koja je pristupajuća zemlja i punopravna članica Mehanizma za civilnu zaštitu EU", rekla je Joksimović.

U Mehanizmu civilne zaštite učestvuju sve države članice EU, ali i Srbija, Island, Norveška, Severna Makedonija, Crna Gora i Turska, kao zemlje koje nisu članice EU.

XS
SM
MD
LG