Dostupni linkovi

Protest protiv migranata u Beogradu


Antimigrantski protest u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:16 0:00

Antimigrantski protest u Beogradu

Protest protiv migranata i izbeglica na koji je pozvalo nekoliko desničarskih udruženja, među kojima su i učesnici takozvanih „narodnih patrola“ koje su presretale migrante u centru Beograda, o čemu je MUP Srbije obavestio nadležno Tužilaštvo, završen je u nedelju uveče protestnom šetnjom koju su organizatori nazvali „masovnom narodnom patrolom“.

Skup, koji je počeo ispred Vlade Srbije gde su organizatori u svojim govorima izrazili „zabrinutost zbog mogućeg naseljavanja migranata u Srbiji i vraćanja nazad onih koji su prošli kroz Srbiju“, završen je u večeras u Savamali – delu grada u kojem boravi najveći broj migranata pod vedrim nebom.

Učesnici su uzvikivali „Nećemo migrante“, „Srbija Srbima“, „Migrantima ograda, građanima sloboda“, ali i parole koje nemaju veze sa razlogom okupljanja, kao što su „Nema podela Kosova. Kosovo je srce Srbije“ i „Ne damo svetinje“ što se odnosilo na litije protiv crnogorskog Zakona o slobodi veroispovesti.

Uprkos tome što je skup obezbeđivala policija, tokom šetnje je na prostorije Komesarijata za izbeglice Srbije bačen kamen.

Prethodno su tokom govora ispred Vlade Srbije organizatori poručili da „ako država i policija ne mogu da zaštite državu, mi ćemo“. Oni su najavili da će nastaviti sa „narodnim patrolama“ i u drugim gradovima Srbije u kojima borave migrante.

Učesnici protesta su razvili ispred Vlade Srbije transparent na kojem je pisalo „Terrorists not welcome“ (Teroristi nisu dobrodošli) i „You will not replace us“ (Nećete nas zameniti).

Na događaju su bile vidljive zastave Srbije i Grčke, a učesnici su nosili četnička obeležja i bedževe sa likom Ratka Mladića, prvostepeno osuđenog za ratne zločine na doživotnu kaznu zatvora.

Isti protest održan je 1. marta u Požarevcu, gradu u Braničevskom okrugu, oko 80 kilometara istočno od Beograda. Tom prilikom je, između ostalog rečeno i da je Srbija, potpisivanjem Sporazuma iz Marakeša, "prihvatila da se u njoj, do 2025. godine, naseli 700 hiljada migranata". Ovu informaciju su za Radio Slobodna Evropa (RSE) demantovali u Komesarijatu za izbeglice Republike Srbije (KIRS).

Protest protiv migranata je održan 29. februara i u Subotici, gradu na krajnjem severu Srbije, na granici sa Mađarskom, gde je na protest pozivano uz pomoć montiranog video snimka koji je zbog govora mržnje uklonjen sa portala Youtube.

Učesnici su tada uzvikivali „Nećemo migrante“, a na čelu kolone koja je prošetala Suboticom bio je istaknut transparent "Stop migrantima, Migrants go home".

U KIRS su ranije za RSE rekli da su incidenti poput presretanja migranata u beogradskim parkovima podstaknuti upravo lažnim vestima o navodnim napadima. Iz ove institucije Vlade Srbije ističu da od početka migrantske krize pre pet godina, kada je kroz Srbiju prošlo gotovo milion migranata, do danas nije zabeležen nijedan veći incident.

Anti-migrantska retorika prisutna je poslednjih meseci i kod dela političke opozicije u Srbiji, u čemu prednjači pokret „Dveri“ Boška Obradovića.

Protest u trenutku povišenih tenzija između Turske i EU

Beogradski protest protiv migranata, održan je u trenutku visokih tenzija na granici Grčke i Turske koja je migrante propustila preko svoje teritorije ka granicama država članica Evropske Unije.

Od kraja februara do danas, na desetine hiljada migranata došlo je na grčko-tursku granicu, pokušavajući da je pređe.

U Srbiji, prema podacima KIRS-a, u ovom trenutku je oko 6.000 migranata i izbeglica, mahom smeštenih u neki od 17 prihvatnih centara kojima taj Komesarijat rukovodi.

Pozivajući se na podatke KIRS-a,Radio televizija Srbije je prenela da u Srbiji nema povećanog priliva migranata iz pravca Severne Makedonije i da je u četiri prihvatna centra u Pčinjskom okrugu, u opštinama u koje migranti prvo dolaze nakon prelaska iz Severne Makedonije, trenutno smešteno oko 1.300 ljudi.

Zaustavljeni na 'Balkanskoj ruti'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:34 0:00

XS
SM
MD
LG