Dostupni linkovi

MUP Srbije: Tužilaštvo obavešteno o 'narodnim patrolama' koje presreću migrante


Tužilaštvo je naložilo da se ispitaju sve činjenice i okolnosti u vezi navedenog događaja, kažu u MUP-u
Tužilaštvo je naložilo da se ispitaju sve činjenice i okolnosti u vezi navedenog događaja, kažu u MUP-u

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije obavestilo je nadležno tužilaštvo o organizovanju takozvanih "narodnih patrola", koje su u petak u večernjim časovima obilazile migrante i izbeglice u centru Beograda i obaveštavale ih da im "zabranjuju kretanje".

"Policija je o svemu obavestila nadležno tužilaštvo koje je naložilo da se ispitaju sve činjenice i okolnosti u vezi navedenog događaja i snimka koji se pojavio u javnosti", navodi se u odgovoru MUP-a Radiju Slobodna Evropa (RSE).

Na snimku koji se proširio na društvenim mrežama vidi se grupa od dvadesetak muškaraca, koji su se predstavili kao inicijativa „Nema predaje Kosova i Metohije“, kako u noćnim časovima prilaze migrantima i izbeglicama oko glavne autobuske stanice u Beogradu i pijace Zeleni venac, sa njima razgovaraju na engleskom jeziku i dele im pamflete.

Muškarci iz grupe su migrantima i izbeglicama na engleskom jeziku govorili da će oni „ubuduće svake noći biti na ulicama“ kako bi „zaštitili svoje žene“, te da će migranti i izbeglice „imati problem“ ako neko napadne „srpske žene i muškarce“, kao i da to „moraju preneti“ svojim sunarodnicima.

„Ne dirajte naše žene, ne dirajte naše građane i sve će biti u redu. Kada ste u Srbiji, morate poštovati naša pravila“, poručuje jedan od članova grupe migrantu.

U opisu videa navodi se da je na pamfletu koji je deljen izbeglicama i migrantima na srpskom, engleskom i arapskom jeziku pisalo:

“Zbog učestalih bolesnih napada na srpske žene i devojke zabranjeno vam je kretanje van migrantskih centara od 22 časa uveče do 6 časova ujutru. I kretanje više od tri osobe u grupi u toku dana. Napadi na našeg građane vam neće proći nekažnjeno.”

Muškarac koji je u opisu videa predstavljen kao predsednik inicijative Damnjan Knežević, poručuje na srpskom jeziku da to „nije kampanja protiv migranata, već protiv migrantskog nasilja“, kao i da će „svake večeri biti na ulicama“.

„Ono što smo obećali migrantima neposredno u kontaktu sa njima je da ćemo svih narednih večeri biti na ovim ulicama i da im se ne isplati da prave gluposti. Mi ćemo odgovoriti. Nismo vlada, nismo policija, i odgovorićemo narodski, a to nikome ne idu u prilog“, rekao je on, i dodao da ako „organi reda ne mogu da rade svoj posao“, oni „neće sedeti skrštenih ruku“.

Inicijativa „Nema predaje Kosova i Metohije“ nije zvanično registrovano udruženje pod tim imenom, a u pojedinim medijima predstavljaju se kao „vanstranačka inicijativa“.

PSG: Tužilaštvo da reaguje na pretnje migrantima

Pokret slobodnih građana (PSG) pozvao je nadležno tužilaštvo da hitno procesuira osobe koje su pretile migrantima u Beogradu.

"Pokret apeluje na pojedine političke činioce da ne podižu napetost prema državljanima zemalja koje su pogođene ratom, a koji priliku za novi život traže na tlu Evrope. Dezinformacije kojima se manipuliše dovode do sve češćih napada", navedeno je u saopštenju PSG.

Dodaje se da "ovakvo neodgovorno ponašanje na kraju može dovesti do ubistava ili teškog povređivanja što smo imali prilike da vidimo pre nekoliko dana u Nemačkoj".

Njemačka tuguje za žrtvama pucnjave u Hanau
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00


LSV: Pretnje migrantima se poklopile s antimigrantskom kampanjom Dveri

Povodom tpojave "narodnih patrola" oglasila se i Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) koja je u nedelju pozvala nadležne organe da u najkraćem roku privedu pravdi i procesuiraju sve osobe koje su, kako navode u saopštenju, prethodnih dana učestvovale u akcijama kojima se preti migrantima u Beogradu i drugim krajevima Srbije.

Aleksandar Marton iz LSV je ocenio da je indikativno da su te pretnje usledile nedugo posle početka antimigrantske kampanje pokreta Dveri.

"Žalosno je i nedopustivo da političke partije i pojedinci širenjenjem straha i panike pokušavaju da osnaže svoje pozicije u društvu. Nedopustivo je da bilo ko uzima pravdu u svoje ruke, preti i zabranjuje kretanje", naveo je Marton u saoštenju za javnost.

XS
SM
MD
LG