Dostupni linkovi

Bilčik: Snižavanje cenzusa dovodi u pitanje pravičnost izbornog procesa


O cenzusu se nije razgovaralo sa bilo kojom političkom snagom u Srbiji: Vladimir Bilčik
O cenzusu se nije razgovaralo sa bilo kojom političkom snagom u Srbiji: Vladimir Bilčik

Snižavanje izbornog cenzusa je zakonski moguće, ali svaka inicijativa koja menja pravila pred izbore dovodi u pitanje pravičnost izbornog procesa, naveo je Vladimir Bilčik, izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju i član delegacije EP u međupartijskom dijalogu koji je prethodnih meseci vođen u Srbiji.

Bilčik u izjavi dostavljenoj Radiju Slobodna Evropa kaže da je „zaintrigiran“ razgovorom o snižavanju izbornog praga od pet odsto, koji je utvrđen 1992. godine.

„Tokom našeg posredovanja u dijalogu, o ovom pitanju se nije razgovaralo sa bilo kojom političkom snagom u Srbiji, za razliku od drugih promena oko kojih postoji konsenzus i na čijem se usvajaju već radi. Stoga bih podvukao da svaka nova politička inicijativa koja menja izborna pravila dovodi u pitanje pravičnost izbornog procesa“, rekao je Bilčik.

Prema Bilčikovim rečima, delegacija Evropskog parlamenta će „veoma pažljivo posmatrati naredne konkretne političke i zakonodavne inicijative u ovoj oblasti“.

Fajon zabrinuta idejom o smanjenju cenzusa

Predsednica odbora za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU Tanja Fajon, koja je takođe posredovala u međupartijskom dijalogu, zabrinuta je idejom o smanjenju izbornog cenzusa u Srbiji sa pet na tri odsto.

"Nisam videla da je spuštanje izbornog cenzusa akcija o kojoj je bilo koja od političkih stranaka raspravljala tokom našeg jesenjeg dijaloga. Radikalne promene izbornih pravila tako blizu održavanja izbora veoma su opasne taktike", rekla je Fajon za list Blic.

Prema njenim rečima, to se uglavnom ne smatra dobrom praksom i može ozbiljno da potkopa poverenje.

Fajon je rekla da treba biti svestan smernica EU za posmatranje izbora koje glase da ukoliko su potrebne kasne izmene, onda treba da postoji širok dogovor među izbornim činiocima, a sve promene treba da budu dobro objavljene.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u nedelju da se zalaže za smanjenje izbornog cenzusa sa pet na tri odsto, ocenjujući da će se time "vratiti život" u parlament koji će kako je naveo, tada biti mnogo reprezentativniji. Vučić je, gostujući na TV Pink, rekao i da očekuje da će time pročistiti svoju Srpsku naprednu stranku, jer će stranački funkcioneri morati više da se bore kako bi osvojili apsolutnu većinu na izborima, naročito na lokalu.

XS
SM
MD
LG