Dostupni linkovi

Evropski parlament: Srbija da pokrene inicijative za unapređenje izbornih uslova


Zgrada Evropskog parlamenta
Zgrada Evropskog parlamenta

Evropski parlament saopštio je da bi u Srbiji trebalo pokrenuti dodatne inicijative radi unapređenja uslova za održavanje parlamentarnih izbora, u skladu sa preporukama Evropske komisije i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Učesnici međupartijskog dijaloga, održanog u Beogradu 14. i 15. novembra, uz posredovanje Evropskog parlamenta, zatražili su preduzimanje konkretnih akcija vezanih za zabrinutost povodom opšteg medijskog okruženja, navodi se u saopštenju. Dodaje se da je kao jedan od prioriteta određen fer pristup i izveštavanje javnih servisa.

Učesnici dijaloga su zatražili od svih državnih institucija da ispunjavaju sve svoje obaveze, uz poštovanje najviših standarda transparentnosti u radu, istaknuto je u saopštenju Evropskog parlamenta.

Posrednici u dijalogu su bili bivši poslanici Evropskog parlamenta Eduard Kukan i Knut Flekenštajn, stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik, te Tanja Fajon, šefica delegacije u Parlamentarnom Odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija.

“Političke grupe koje učestvuju u međupartijskom dijalogu prepoznale su napredak postignut u obuci zvaničnika za Jedinstveni birački spisak i na novoj internet stranici koja je otvorena da informiše građane o biračkom spisku”, navodi se u saopštenju Evropskog parlamenta.

Dodaje se da je tokom dijaloga organizovan otvoren sastanak o ulozi Regulatornog tela za elektronske medije (REM) u Narodnoj skupštini.

“Važnost punopravnog članstva u REM-u, uključujući formulu ‘3 + 1’, i garantovanje pravednog pristupa i pokrivanja od strane javnih emitera označena je kao prioritet. Tokom dijaloga je takođe upućen poziv svim državnim institucijama da ispune preuzete obaveze koje su u njihovoj nadležnosti i da primenjuju najviše standarde transparentnosti u svom radu”, saopštio je Evropski parlament, uz napomenu da su ostvareni napredak i nedostaci zaeleženi u ažuriranoj „Tabeli za sprovođenje“ koja je dostupna javnosti za konsultacije i priložena je Zaključcima dijaloga.

Nakon sastanka, Vladimir Bilčik je ocenio da je učinjen “ograničen napredak” u odnosu na prvu rundu dijaloga.

„Vlada i opozicija moraju da se pomere sa prvobitnih pozicija“, rekao je Bilčik, te dodao da su evropski predstavnici imali „produktivan sastanak“ sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

XS
SM
MD
LG