Dostupni linkovi

Vašington objavio nove sankcije iranskim firmama i zvaničnicima


Fabrika čelika u Jazdu, Iran
Fabrika čelika u Jazdu, Iran

Sjedinjene Države su 10. januara objavile da uvode nove sankcije protiv Irana posle iranskih napada na američke baze u Iraku.

Državni sekretar Majk Pompeo i ministar finansija Stiven Mnučin rekli su 10. januara na konferenciji za novinare da su na meti novih sankcija osam visokih iranskih zvaničnika uključenih u "remetilačke" aktivnosti na Bliskom istoku, kao i raketni napad 7. januara, i kompanije u industriji čelika i drugih sektora.

Mnučin je rekao da će predsednik Donald Tramp izdati izvršno naređenje kojim se uvode sankcije za svakog uključenog u iranski tekstilni, građevinski, prerađivački i rudarski sektor. SAD će takođe uvesti odvojene sankcije za sektor čelika i gvožđa.

"Kao rezultat ovog delovanja prekinućemo podršku vrednu više milijardi dolara iranskom režimu", rekao je Mnučin.

Sankcije se odnose na najveće proizvođače čelika, aluminijuma, bakra i gvožđa u zemlji.

Administracija predsednika SAD Donalda Trampa odredila je 17 iranskih proizvođača metala i rudarskih firmi, mrežu od tri firme sa sedištem u Kini i u Sejšelima i brod uključen u kupovinu, prodaju i transfer iranskih metalskih proizvoda, kao i u snabdevanje sastojaka važnih za iransku proizvodnju metala, rekao je Mnučin, prenosi AFP.

Sjedinjene Države su već ranije ponovo uvele sve američke sankcije koje su bile ublažene posle potpisivanja nuklearnog sporazuma između Irana i šest svetskih sila 2015. godine. Amerika se povukla jednostrano iz tog sporazuma 2018.

Nove uvedene američke sankcije izazvale su znatne teškoće za Iran i smanjile njegov izvoz nafte na istorijski minimum.

Iran je ove nedelje izveo napade na dve američke baze u Iraku kao odgovor na američki napad dronom u kome je u Bagdadu 3. januara ubijen visoki iranski general Kasem Solejmani, najmoćniji komandant u zemlji. Iran je ispalio više od 20 raketa na dve američke baze, ali u napadima nije bilo žrtava.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG