Dostupni linkovi

Usvojena rezolucija kojom se Trump ograničava u vojnim akcijama protiv Irana


Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio je u petak rezoluciju kojom se ograničavaju ovlasti predsjednika Donalda Trumpa u daljnjim vojnim akcijama protiv Irana, nekoliko dana nakon što je Trump zapovijedio napad dronom u kojem je ubijen iranski vojni zapovjednik Qasem Soleimani.

Zastupnički dom, koji je pod nadzorom demokrata, glasao je 224 prema 194 za rezoluciju, uglavnom u skladu sa stranačkom opredijeljenošću - demokrati su optužili Trumpa da se ponašao nepromišljeno i podržali rezoluciju, dok su Trumpovi republikanci bili protiv.

"Predsjednik mora objasniti svoje razloge prije, a ne nakon što je izveo nepromišljen napad, a zatim tražio razloge zašto je to bilo potrebno i legalno", rekao je predsjedavajući Odbora za vanjske poslove Zastupničkog doma Eliot Engel.

Republikanci su optužili demokrate da su ugrozili zemlju donoseći rezoluciju koju smatraju "praznom političkom gestom" na početku godine u kojoj će se održati predsjednički izbori.

"Umjesto da podržavaju predsjednika, moje demokratske kolege dijele Amerikance u kritičnom trenutku", rekao je republikanski predstavnik u Odboru za vanjske poslove Mike McCaul ocijenivši da će rezolucija "vezati ruke predsjedniku".

Sudbina rezolucije u Senatu je neizvjesna jer republikanci imaju 53 od 100 mjesta i rijetko glasaju protiv predsjednika, ali dosad su barem dva republikanska senatora - Rand Paul i Mike Lee, izrazili podršku toj mjeri.

Ako rezoluciju usvoje Zastupnički dom i Senat nije potreban Trumpov potpis da bi stupila na snagu, iako se demokrati i republikanci ne slažu oko toga je li obavezujuća.
Rezolucijom je predviđeno da predsjednik odustane od upotrebe vojne sile protiv Irana, osim u slučaju da Kongres objavi rat, izda posebno odobrenje ili u slučaju da je neophodno da se SAD odbrane od neposrednog napada.

XS
SM
MD
LG