Dostupni linkovi

Američka delegacija 'neće razgovarati o povlačenju vojnika iz Iraka'


Američki vojnik, Irak
Američki vojnik, Irak

Bilo koja delegacija koju Sjedinjene Države pošalju u Irak neće razgovarati o povlačenju američkih vojnika, saopšteno je 10. januara iz State Departmenta, javio je Reuters.

"Međutim, postoji potreba za razgovorom između administracija SAD-a i Iraka ne samo o sigurnosti, već i o našem finansijskom, ekonomskom i diplomatskom partnerstvu", naglasila je portparolka State Departmenta Morgan Ortagus.

Nešto ranije je iz kancelarije iračkog premijera Adela Abdula-Mahdija saopšteno da je on od američkog državnog sekretara Mikea Pompea zatražio da počne raditi na mapi puta za povlačenje američke vojske iz Iraka.

Irački lider je od Pompea zatražio da pošalje delegate u Irak radi pripreme mehanizma za izvršenje rezolucije parlamenta o povlačenju stranih snaga.

On je, takođe, Pompeu rekao da su nedavni američki udari u Iraku neprihvatljivo kršenje iračkog suvereniteta i sigurnosnih sporazuma između dvije zemlje.

Poslanici iračkog parlamenta su 5. januara usvojili rezoluciju u kojoj traže povlačenje američkih snaga nakon što je u napadu dronom na aerodrom u Bagdadu ubijen iranski general Qasem Soleimani i višerangirani pripadnik milicije Abu Mahdi al-Muhandis.

U Iraku ima oko 5.200 američkih vojnika koji pomažu i obučavaju sigurnosne snage u borbi protiv militantne organizacije "Islamska država".

XS
SM
MD
LG