Dostupni linkovi

Iran pogodio SAD ciljeve u Iraku, Tramp izjavio da se procjenjuju šteta i žrtve


Napad na zračnu bazu SAD u Iraku
Napad na zračnu bazu SAD u Iraku

Najmanje 13 raketa pogodilo je zračnu bazu al-Asad u Iraku u kojoj su smještene američke vojne snage.

Islamska revolucionarna garda preuzela je odgovornost za raketiranje i tako, kaže, pokrenula operaciju "Mučenik Soleimani". Pentagon je potvrdio da su raketirane dvije baze s više desetaka raketa.

Iranska nacionalna garda objavila je da je raketirala američku bazu Ain al-Asad, oko 200 kilometara zapadno od Bagdada, s 10 projektila zemlja-zemlja.

Nepotvrđeni snimci iranskog napada na vojnu bazu u Iraku
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:19 0:00

Iračke sigurnosne snage objavile su da ima žrtava među Iračanima.

AP prenosi iransku državnu televiziju na kojoj se izvještava da se akcija zove "Mučenik Soleimani", a napad je lansirala zračna divizija Revolucionarne garde.

Upozoravaju SAD na "jače odgovore u slučaju nove agresije", a Iranska nacionalna garda objavila je da će joj meta biti svaka država u regiji koja postane platforma za agresiju SAD-a, prenosi CNN.

Dodaju da napad predstavlja osvetu nakon što je vrhovni zapovjednik elitne jedinice Revolucionarne garde Irana Qasem Soleimani ubijen u petak u Bagdadu, u napadu dronom, po nalogu američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je najavio da će danas pred podne dati izjavu posle iranskih napada na baze u kojima su smješteni američki vojnici u Iraku.

"U toku je procena štete i žrtava. Zasad je sve dobro!", naveo je Tramp na Tviteru. On je dodao da SAD imaju "najmoćniju i najbolje opremljenu vojsku na svetu".

New York Times javlja da su iz Revolucionarne garde Irana na svom Telegramu napisali da je "snažna osveta počela".

"Jasno je da je Iran ispalio rakete pri čemu su ciljane dvije američke baze u Iraku u kojima su američko, ali i osoblje koalicije, Al Asad i Erbil", izjavio je Jonathan Hoffman, glasnogovornik Pentagona, prenosi New York Times.

Glasnogovornik lidera manjina u američkom Senatu, Chuck Scumer, naveo je u izjavi da je potpredsjednik SAD-a Mike Pence obavješten predvečer o napadima na baze u Iraku u kojima se nalaze američki vojnici. “Schumer pažljivo prati situaciju i moli se za sigurnost članova naše službe i drugog osoblja”, prenosi CNN.

Šrapneli za koje se veruje da su od iranskog projektila lansiranog na američke ciljeve u Iraju, 8. januara 2019.
Šrapneli za koje se veruje da su od iranskog projektila lansiranog na američke ciljeve u Iraju, 8. januara 2019.

Prema diplomatskim izvorima CNN-a ministar odbrane Mark Esper koji se, zajedno sa državnim sekretarom Mike Pompeom nalazi u Bijeloj kući, već je kontaktirao kancelariju premijera Iraka. Još uvijek nisu poznati detalji razgovora no kako CNN prenosi, postignuta je komunikacija između američkih i iračkih vlada na najvišem nivou.

Soleimani je vodio jedinicu Quds, međunarodni dio iranskog IRGC-a, koju su SAD obilježile kao terorističku organizaciju.

"Cilj napada je bio da spriječi iranske planove za napade u budućnosti“, saopćila je američka vojska nakon napada.

U izjavi se navodi da je Soleimani organizovao napade na baze iračke koalicije predvođene SAD-om posljednjih nekoliko mjeseci, kao i da je odobrio napade na američku Ambasadu u Bagdadu, glavnom gradu Iraka, prije dvije sedmice.

Ubistvo je potaklo velike proteste u Teheranu, a predsjednik Irana Hasan Rouhani najavio je osvetu.

Protesti u Teheranu nakon ubistva Soleimanija
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:12 0:00

Pored toga, parlament Iraka usvojio je rezoluciju kojom se pozivaju strani vojnici da napuste tu zemlju.

XS
SM
MD
LG