Dostupni linkovi

Vučić: Očekivao sam da će Palmer u Prištini tražiti da 'smanje očekivanja'


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas i da ga je iznenadilo to što je američki izaslanik Metju Palmer prilikom poseta Prištini i Skoplju "govorio samo o obavezama Srbije, a ne i o obavezama Kosova":

"Ono čime sam bio iznenađen to je činjenica da je Palmer u suštinskom smislu, i u Prištini i u Skoplju, govorio samo o obavezama Beograda, a neke od njih su vrlo sporne. Nijednog sekunda, recimo, nije spomenuo stvarne i objektivne obaveze Prištine, poput formiranja ZSO što je njihova nesumnjiva medjunarodno-pravna obaveza proistekla iz Briselskog sporazuma i svih kasnijih aneksa tog ugovora", rekao je Vučić za Večernje novosti.

On je naveo da je očekivao da će Palmer u Prištini tražiti od kosovskih vlasti da "smanje očekivanja" i da se potrude oko kompromisa a da se ovako pita o čemu se uopšte pregovara.

"O tome u kom trenutku da priznamo nezavisno Kosovo a da nam oni za to ukinu takse? Mene to podseća na neku šalu. U svakom slučaju bićemo spremni na razgovore i za postizanje kompromisnih rešenja ali na poniženje Srbije nikada nećemo pristati", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, uslovi za postojanje kosovskih taksi na robu iz Srbije su prestali da postoje 2006. godine, s potpisivanjem CEFTA.

Vučić je takođe rekao i da Srbija nikada nije pristala na to da odustane od lobiranja za povlačenje priznanja Kosova.

"Podsetiću da sam lično nudio da i jedni i drugi prekinemo kampanje priznavanja i odpriznavanja, ali Albanci o tome nikada nisu želeli da razgovaraju zato što bi, po njima, svaka priča o prestanku kampanje priznavanja značila da oni nisu država. Ali za mene je neverovatno da i Palmer i Albanci misle da samo oni imaju svoje interese a da ih Srbi nemaju", izjavio je on.

O S-400 i riziku od sankcija

Vučić je prokomentarisao i Palmerovu izjavu o riziku od uvođenja sankcija zbog kupovine ruske vojne opreme.

"Nismo nabavili S-400, a za sve drugo svi oni odavno znaju i ne mislim da predstavlja bilo kakav problem. Ali i to vam govori kako nas tretiraju", rekao je Vučić za Novosti.

Prema njegovim rečima, SAD imaju različite aršine za različite zemlje, a kako je dodao eventualne sankcije bi bile "potpuno neopravdane i nepravedne".

"Mi ćemo voditi računa svakako, jer ne bih želeo da na bilo koji način bilo ko u Srbiji bude izložen sankcijama koje će nam uvoditi najjača svetska sila. Bez obzira što bi one bile potpuno neopravdane i nepravedne", rekao je Vučić.

Specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmer izrazio je u subotu zabrinutost SAD zbog prisustva ruske vojne opreme u Srbiji i naveo da postoji rizik od sankcija ako Beograd nabavi ruske raketne sisteme.

"Postoji doza zabrinutosti zbog raspoređivanja ruske vojne opreme na teritoriji Srbije, ali i zbog mogućnosti da Srbija traži specifične ruske sisteme. To bi vodilo riziku da joj se uvedu specifične sankcije zbog kupovine ruske vojne opreme. Nadamo se da su naši srpski partneri svesni toga", rekao je Palmer makedonskoj televiziji Alsat M.

Vučića sledeće nedelje očekuje susret s Palmerom.

XS
SM
MD
LG