Dostupni linkovi

Kurti: U Vladi Kosova srpski ministar, ne mora da bude iz Srpske liste


Lider Pokreta Samoopredeljenje i kandidat za premijera Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da će imati bar jednog srpskog ministra u sledećoj kosovskoj Vladi, ali da on ne mora da bude iz Srpske liste.

"Napravićemo dogovor sa Demokratskim savezom Kosova i gledati ko drugi može da nam se pridruži. Mi ćemo poštovati Ustav, ali nije nam potrebna koalicija sa Srpskom listom. Potrebno je da imamo bar jednog srpskog ministra", rekao je Kurti za tv Prva tokom obilaska Sajma poljoprivrede u Prištini.

Na pitanje da li će ukinuti takse na robu iz centralne Srbije i nastaviti dijalog, Kurti je rekao da će taksu zameniti principom reciprociteta.

"Dijalog ćemo voditi po jasnim principima, ali tek nakon razmatranja 33 dogovora iz Brisela tokom šest godina od 2011. do 2017. godine, kada vidimo šta je bilo implementirano i kakav je bio uticaj na život ljudi na Kosovu", rekao je Kurti.

Kurti je rekao i da je važno da postoji dijalog sa Briselom o dijalogu sa Beogradom, jer dijalog treba da bude dobro pripremljen.

"Nemamo mogućnost da iz dijaloga koji propadne odemo ka još jednom koji će da propadne", rekao je Kurti.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić poručio je Kurti ne prestaje da "gazi i nipodaštava" srpski narod na Кosovu i njegovu izbornu volju.

Đurić je naveo da je Srpska lista na poslednjim kosovskim izborima dobila "ekskluzivno pravo da artikuliše srpske državne i nacionalne interese na Кosovu".

"Niko, pa ni Aljbin Кurti, joj to pravo ne može oduzeti", rekao je Đurić.

XS
SM
MD
LG