Dostupni linkovi

Većina u Evropskom parlamentu za osudu EU zbog Skoplja i Tirane


Sedište Evropskog parlamenta u Briselu
Sedište Evropskog parlamenta u Briselu

Skoro sve političke grupacije u Evropskom parlamentu su podnele nacrte rezolucije kojom se osuđuje rezultat prošlonedeljnog samita, na kojem EU nije odlučila otvoriti pristupne pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

Radi se o ubrzanoj proceduri, jer je cilj da se rezolucija izglasa u toku plenarne sednice Evropskog parlamenta koja traje u Strazburu, a glasanje se očekuje sutra.

Među inicijatorima ove rezolucije je i politička grupacija Renew, u kojoj je i partija francuskog predsednika Emmanuela Macrona, a koja takođe u svom nacrtu podvlači ozbiljnost odluke i posledica koje to može imati u širem regionu Zapadnog Balkana.

Jedini nacrt rezolucije kojom se "pozdravlja odluka EU" da ne dozvoliotvaranje pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom je onaj ekstremno desne grupacije Identity and Democracy (ID) Group, čije su članice većinski iz italijanske Lige za sever Mattea Salvinia, stranke Narodno okupljanje Marine le Pen i Alternative za Nemačku Jörga Meuthena.

Svi osuđujući nacrti ističu da će svako naredno odlaganje odluke Evropskog saveta da se postigne saglasnost o daljem proširenju prouzrokovati nestabilnost, ne samo u Albaniji i Severnoj Makedoniji, već i u celom regionu.

U nacrtima se podvlači neophodnost da Evropski savet preuzme odgovornost i konačno deluje u skladu s vlastitim obavezama. Takođe se podvlači neophodnost da EU postigne sporazum i započne pregovore o pristupanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom. U suprotnom, narušava se kredibilitet EU, "ne samo na Zapadnom Balkanu, već i globalno – kako u odnosu na građane EU, tako i kao uspešnog i ozbiljnog globalnog igrača".

U nacrtima rezolucije se potvrđuje nedvosmislena posvećenost Evropskog parlamenta daljem proširenju EU prema zemljama Zapadnog Balkana.

Večeras, dan uoči glasanja, će se u Evropskom parlamentu održati rasprava kako bi se svi nacrti kombinovali u jednu rezoluciju.

Prošle sedmice, u noći između četvrtka i petka, a nakon rasprave koja je trajala skoro sedam sati, lideri zemalja članica EU nisu uspeli da se dogovore o otvaranju pristupnog procesa za Severnu Makedoniju i Albaniju, iako se smatra da su obe zemlje ispunile sve neophodne uslove.

Ovakav razvoj događaja na samitu je posledica tvrdog stava Francuske, koja ne dozvoljava nikakve odluke oko proširenja bez unutrašnjih reformi u EU i promene metodologije u pristupnim pregovorima.

Oko nesposobnosti EU da postigne dogovor i dozvoli otvaranje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom već su se izjasnile sve političke grupacije Evropskog parlamenta, na raspravi koja je održana juče, kada su skoro jednoglasno sve osudile neodlučnost Evropskog saveta.

Jedini koji je to pozdravio bio je predstavnik esktremno desne ID Group.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG