Dostupni linkovi

Dijalog ili simulacija razgovora sa opozicijom?


Maja Gojković na kolegijumu sa šefovima poslaničkih grupa na kojem su od opozicije učestvovali samo Vjerica Radeta iz Srpske radikalne stranke i Čedomir Jovanović iz Liberalno demokratske partije
Maja Gojković na kolegijumu sa šefovima poslaničkih grupa na kojem su od opozicije učestvovali samo Vjerica Radeta iz Srpske radikalne stranke i Čedomir Jovanović iz Liberalno demokratske partije

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković zadovoljna je načinom i sadržinom diskusije iako se na konsultacijama šefova poslaničkih grupa nije pojavio niko od poslanika koji bojkotuju rad parlamenta.

Ubrzo nakon toga predsednik Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić poručio je opoziciji da "nema ispunjavanja ultimatuma i da ih nikada neće ni biti", a da su u parlament dobrodošli ako hoće da razgovaraju.

"Pozvali smo ih u parlament. Iako ja ne bih da se srećem sa njima, to nam je obaveza. A oni kažu 'nećemo u parlament'. A gde ćete, na ulici da razgovaramo?", rekao je Vučić na sednici proširenog sastava Izvršnog i Glavnog odbora SNS-a.

Deo opozicije smatra da je poziv za dijalog neiskren i da kolegijum šefova poslaničkih grupa nije mesto na kojem se dijalog o uslovima za održavanje poštenih izbora i o slobodi medija.

"Donet je zaključak da svi razmislimo o izmenama i dopunama poslovničkih procedura po kojima Skupština radi", rekla je Maja Gojković nakon kolegijuma sa šefovima poslaničkih grupa na kojem su od opozicije učestvovali samo Vjerica Radeta iz Srpske radikalne stranke i Čedomir Jovanović iz Liberalno demokratske partije.

Mada je naglasila da su te procedure usvojili 2009. godine poslanici iz partija koji danas delimično bojkotuju rad parlamenta.

„Današnji sastanak je pokazao da je parlament mesto u kojem se odigrava politički dijalog između legalno i legitimno izabranih predstavnika građana, da to nije ulica, i da o svemu može da se razgovara na ovom mestu koje i predviđeno za dijalog i političku razmenu mišljenja“, rekla je Gojković.

Gojković zadovoljna je načinom i sadržinom diskusije iako se na konsultacijama šefova poslaničkih grupa nije pojavio niko od poslanika koji bojkotuju rad parlamenta
Gojković zadovoljna je načinom i sadržinom diskusije iako se na konsultacijama šefova poslaničkih grupa nije pojavio niko od poslanika koji bojkotuju rad parlamenta

Ona je prenela da su se učesnici sastanka saglasili da je važno da svi poslanici učestvuju na predstojećim sednicama parlamenta, kada će na dnevnom redu biti Zakon o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima i Tijanin zakon (kojim se predviđaju doživotne kazne zatvora za ubistva dece i tinejdžera, prim. aut.).

Takođe je najavila da će do kraja prve polovine godine biti održana i sednica o pitanju Kosova na kojoj bi trebalo da prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić.

Čedomir Jovanović, lider Liberalno demokratske partije (LDP) preneo je novinarima da je njegova poruka na sastanku bila je da parlament ne sme biti slep pred političkim problemima u društvu.

"Nisam dozvolio da se na ovom sastanku ćuti o političkim problemima u društvu zbog kojih su ljudi nezadovoljni. Jedina linija preko koje ne prelazimo je verbalno i fizičko nasilje", rekao je Jovanović, dodajući da nikada neće dozvoliti da se neke komisije bave definisanjem medijskih sloboda ili njihovom zaštitom.

Jedina linija preko koje ne prelazimo je verbalno i fizičko nasilje: Čedomir Jovanović
Jedina linija preko koje ne prelazimo je verbalno i fizičko nasilje: Čedomir Jovanović

„Nikakve komisije (Aleksandra) Vučića, SNS-a, Saveza za Srbiju, (Dragana) Đilasa, (Vuka) Jeremića, (Boška) Obradovića, koga kod, neće uređivati život u Srbiji. U ovoj zemlji postoje zakoni i postoje insitucije“, poručio je Jovanović.

On je rekao da je politički život uređen zakonima, a da su ti zakoni doneti u periodu vlasti onih koji danas protestuju najviše upravo protiv tih zakona.

„Svi izborni zakoni doneti su ovde u Skupštini na predlog onih koji danas u najvećoj meri protestuju“, rekao je Jovanović dodajući da je spreman da razgovara o svakoj zakonskoj inicijativi.

Takođe je poručio da se rasprava o pitanju Kosova i evro integracijama Srbije mora vratiti u parlament.

Jovanović je u parlamentu šef poslaničke grupe Liberalno demokratske partije (LDP), Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i SDA Sandžaka. Predsednica parlamenta je tokom obraćanja novinarima rekla da su na kosultacija učestvovale dve poslaničke grupe – Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja i Liberalno demokratske partije Čedomira Jovanovića.

Članovi poslaničkih grupa, koje su deo opozicionog Saveza za Srbiju, nisu učestvovali na konsultacijama.

"Zahtev velikog narodnog protesta 'Svi kao jedan', održanog u subotu, 13. aprila, jeste uspostavljanje dijaloga vlasti i opozicije o uslovima za održavanje poštenih izbora i o slobodi medija, a kolegijum šefova poslaničkih grupa nije mesto na kojem se vodi takav dijalog", saopšteno je iz Saveza za Srbiju.

Aleksandar Martinović, šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS), kojoj pripada i predsednica parlamenta Maja Gojkoivć, poručio je da su poslanici SNS-a spremni za dijalog u parlamentu.

„Naravno da treba da se razgovara o onim temama koje su u okviru postojećih zakona, odnosno važećeg pravnog poretka. Ne možemo da razgovaramo o nečemu što je suprotno zakonu. Dakle, spremni smo za dijalog. E sad, za razgovor su uvek potrebne dve strane“, poručio je Martinović.

Iako već nekoliko meseci jedna petina poslanika, odnosno sve opozicione stranke osim Šešeljevih radikala i Jovanovićevih liberala, bojkotuje skupštinska zasedanja u plenumu, predsednica parlamenta je tek dan uoči protesta opozicje i građana, održanog u subotu 13. aprila u Beogradu, uputila poziv za razgovor svim šefovima poslaničkih grupa o tome kako unaprediti rad Skupštine Srbije.

Poslanici Demokratske stranke, Dveri, Narodne stranke, Socijaldemokratske stranke, Stranke moderne Srbije, Dosta je bilo, Nove stranke i samostalni poslanici, njih 35 od 250 poslanika, bojkotuje rad parlamenta od januara.

Opozicioni poslanici su svoje napuštanje skupštinskih zasedanja argumentovali time da predlozi zakona opozicije nisu stavljani na dnevni red, a da su amandmani bili odbijani. A zbog prakse vladajuće većine da podnosi veliki broj istovetnih amandmana koje su njihovi poslanici iščitavali u Skupštini trošeno je ograničeno vreme za diskusiju i praktično onemogućavano opoziciji da govori.

„Poziv Maje Gojković na današnje konsultacije smatramo više nego neiskrenim. Mislimo da su oni za ovih sedam godina odbacili dijalog kao sredstvo političke borbe“, kaže Balša Božović, poslanik Demokratske stranke.

„Mi smo napustili parlament da bi ukazali na krizu parlamentarizma u Srbiji i da bi pokušali da na vaninstitucionalni način pritisnemo vlast da usliši one zahteve zbog kojih građani protestuju već četiri meseca. Građani četiri meseca protestuju zato što žele poštene izbore“, navodi Božović.

Nije to što je Maja Gojković stavila na dnevni red, inače uobičajenih sastanaka skupštinskog kolegijuma utorkom, ono zbog čega opozicija protestuje, ocenjuje za RSE novinar „Danasa“ Božidar Andrejić.

„Pojavljivanje same reči dijalog u poslednje vreme, tokom svih ovih opozicionih demonstracija, je neka promena i neki bi to rekli, i ja se sa tim slažem, znak nekog popuštanja vlasti. Međutim, meni se u ovom trenutku čini izvesnijim da je reč o svojevrsnom pokušaju da se opozicione snage i, kako kaže ponekad predsednik Republike, građani ne imenujući ko su, navuku na neku simualciju dijaloga“, navodi Andrejić.

Uz to, da bi se stvar pojačala imamo jednu, navodi dalje Andrejić, najavu da će u narednim mesecima biti u skupštini rasprava i o ključnoj temi, temi o Kosovu.

„Meni to takođe deluje kao nešto uverljiviji mamac da se odustajanje šefova opozicionih grupa koje su u skupštini protumači kao - evo mi im nudimo dijalog, ali oni u tome oklevaju ili ga neće“, kaže Andrejić.

Na subotnjem protestu izneti su zahtevi za formiranje zajedničke komisije vlasti i opozicije za definisanje fer izbornih uslova, izbor novog sastava Regulatornog tela za elektronske medije i izbor tehničkog i uređivačkog tima javnih servisa.

XS
SM
MD
LG