Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Gojković sa delom opozicije: Razmišljamo o izmenama skupštinskih procedura


Deo opozicije kod Maje Gojković

"Donet je zaključak da svi razmislimo o izmenama i dopunama poslovničkih procedura po kojima Skupština radi", rekla je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković nakon kolegijuma sa šefovima poslaničkih grupa na kojem su od opozicije učestvovali samo zamenica šefa poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta i šef poslaničke grupe Liberalno demokratske partije (LDP), Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i SDA Sandžaka Čedomir Jovanović.

Dodala je da su te poslovničke procedure usvojili oni koji danas bojkotuju deo rada Skupštine Srbije.

Predsednica Skupštine je objasnila da su predstavnici opozicije tražili više vremena za raspravu na skupštinskim sednicma o amandmanima na zakone koje podnosi opozicija.

"Današnji sastanak je pokazao da je parlament mesto gde se održava dijalog", rekla je Gojković i dodala da su "vrata otvorena za sve poslanike i šefove poslaničkih grupa" i da će nastaviti da ih poziva na kolegijume. Gojković je rekla da "ulica nije mesto" za razgovor i da se u parlamentu razgovara.

"Mi smo ovde izabrani legitimno i legalno", dodala je ona.

Rekla je i da su se na sastanku saglasili da je važno da svi poslanici učestvuju na predstojećim sednicama parlamenta, kada će na dnevnom redu biti Zakon o o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima

"Očekujemo da predlog tog Zakona danas stigne u Skupštinu. U maju u proceduru ulazi Tijanin Zakon (kojim se predviđaju doživotne kazne zatvora za ubistva dece i tinejdžera, prim. aut.). Do kraja prve polovine godine imaćemo sednicu o Kosovu na kojoj bi trebalo da prisustvuju predsednik Srbije i premijerka", rekla je Gojković.

Čedomir Jovanović, lider Liberalno demokratske partije, koji je i šef poslaničke grupe LDP, LSV i SDA Sandžaka rekao je da Parlament ne sme biti slep pred političkim problemima u društvu.

"Nisam dozvolio da se na ovom sastanku ćuti o političkim problemima u društvu zbog kojih su ljudi nezadovoljni. Jedina linija preko koje ne prelazimo je verbalno i fizičko nasilje", rekao je Jovanović nakon kolegijuma šefova poslaničkih grupa sa predsednicom Parlamenta koji je bio zatvoren za javnost.

Podvukao je da se rasprava o pitanju Kosova i evro integracijama Srbije mora vratiti u Parlament.

Naveo je da je tokom sastanka rekao da nikakve komisije ni predsednika države Aleksandra Vučića, ni jednog od lidera Saveza za Srbiju (SzS) Dragana Đilasa, neće uređivati život u Srbiji. "To će raditi institucije", naveo je Jovanović i dodao da "neće dozvoliti da se kojekakve komisije bave medijima".

"Što se tiče političkog života, on je uređene zakonom", rekao je Jovanović.

Govoreći o zahtevima dela opozicije za razgovor o fer izbornim uslovima, kazao je da su svi izborni zakoni doneti u Skupštini "na predlog onih koji danas protestuju".

Radikale na kolegijumu nije predstavljao njihov lider Vojislav Šešelj, inače osuđenik za ratne zločine pred Sudom u Hagu, nego zamenica šefa poslaničke grupe Srpske radiklane stranke Vjerica Radeta.

Savez za Srbiju ostaje pri bojkotu

Članovi poslaničkih grupa koje su deo Saveza za Srbiju ne učestvuju na konsultacijama, odlučeno je u ponedeljak.

"Zahtev velikog narodnog protesta 'Svi kao jedan', održanog u subotu, 13. aprila, jeste uspostavljanje dijaloga vlasti i opozicije o uslovima za održavanje poštenih izbora i o slobodi medija, a kolegijum šefova poslaničkih grupa nije mesto na kojem se vodi takav dijalog", saopšteno je iz Saveza za Srbiju.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković pozvala je u nedelju 14. aprila, dan nakon velikog protesta opozicije u Beogradu, sve šefove poslaničkih grupa na konsultacije o daljem radu parlamenta.

Najavila je da će se po hitnom postupku razmatrati leks specijalis o kreditima u švajcarcima, a zatim i o takozvanom Tijaninom zakonu (mere strogog kažnjavanja zlostavljača dece), da će parlament u narednom periodu razmatrati i održavanje sednice posvećene Kosovu. Dužnost svih poslanika je da prisustvuju i učestvuju u tim debatama, poručila je Gojković.

Za sada se ne zna ko će od predstavnika poslaničkih grupa mimo Saveza za Srbiju biti prisutan. Čedomir Jovanović, lider Liberalno demokratske stranke koja se nije priključila bojkotu parlamenta izjavio je je da je parlament mesto gde treba voditi dijalog.

Deo opozicionih poslanika (Demokratska stranka, Dveri, Narodna stranka, Socijaldemokratska stranka, Stranka moderne Srbije, Dosta je bilo, Nova stranka i samostalni poslanici) ukupno njh 35 od 250 poslanika u Parlamentu od kraja januara bojkotuje rad parlamenta. U radu Parlamenta, pored poslanika vladajuće Srpske napredne stranke i njenih koalicionih partnera, učestvuju poslanici Srpske radikalne stranke, Liberalno demokratske partije i Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Parlamentarna opozicija se na ovaj korak odlučila, kako su objasnili, jer ne uspeva da se izbori za fer i ravnopravan tretman u Parlamentu.

Na sajtu Srpske napredne stranke (SNS) objavljeno je da će u utorak u 16 sati u Sava centru biti održana proširena sednica Predsedništva, Izvršnog i Glavnog odbora stranke i da će medijima biti dozvoljeno da prate izlaganje predsednika SNS-a Aleksandra Vučića, a nakon toga će sednica biti zavorena za javnost. Nije saopšteno šta će biti na dnevnom redu, ali su mediji objavili da će biti doneta odluka o vanrednim izborima.

XS
SM
MD
LG