Dostupni linkovi

Za i protiv bojkota rada Skupštine Srbije


​​Opozicija u bojkotu saopštila je da će informaciju o stanju u parlamentu Srbije poslati Evropskoj komisiji
​​Opozicija u bojkotu saopštila je da će informaciju o stanju u parlamentu Srbije poslati Evropskoj komisiji

Bojkot rada Skupštine Srbije počeli su u Beogradu poslanici stranaka okupljenih u opozicionom Savezu za Srbiju (SZS). Dok se vladajuća koalicija previše ne obazire na taj potez, opozicija ga smatra korakom ka odbrani demokratije.

Uoči zasedanja parlamenta 11. februara opozicija je objavila da na zahtev građana koji protestuju na ulicama gradova Srbije do daljeg neće sedeti u skupštinskim klupama.

„Želimo da pokažemo da oni koji ovde upravo počinju zasedanje Skupštine Srbije nisu narodni parlament, nisu narod, niti su država Srbija. Oni su oteti i okupirani parlament“, rekao je lider pokreta Dveri Boško Obradović, jedan od čelnika SZS.

Poslanici iz grupe Savez za Srbiju, koju predvode Demokratska stranka, Dveri, Narodna stranka Vuka Jeremića, bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i Levica Srbije Borislava Stefanovića, kao i Socijaldemokratske stranke Srbije Borisa Tadića i Nove stranke Zorana Živkovića, od ponedeljka u 10 sati o aktuelnim zakonima govore na pres konferencijama u skupštinskom holu.

Na istom mestu, Aleksandar Martinović, šef poslaničke grupe vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), izjavio je da nije čuo nijedan zahtev građana sa protesta i da se radi o okupljanjima koja su malobrojna.

„Aleksandar Vučić više ljudi skupi u Bujanovcu nego što oni skupe u centru Beograda. Meni su ovi protesti čudni zato što ih političari organizuju, ali ti isti političari nemaju hrabrosti da se obrate narodu,“ naveo je Martinović.

Martinović je saopštio da će, bez obzira na bojkot, parlament nastaviti sa radom i kao jedinu legitimnu opciju opoziciji ponudio izbore.

Pod nazivom „1 od 5 miliona“, koji su dobili nakon izjave predsednika Srbije i prvog čoveka SNS-a Aleksandra Vučića da neće ispuniti nijedan zahtev opozicije pa i da protestuje pet miliona ljudi, građanska okupljanja protiv vlasti počela su pre više od dva meseca, a danas se događaju u pedesetak gradova širom zemlje.

Sve o protestima '1 od 5 miliona'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00

Politikolog Dragan Petrović, doktor političkih nauka, smatra da opozicioni bojkot zabrinjava vlast, iako ona nastoji da stvori utisak da je ne dotiče.

„Mislim da je vlast ovim vrlo ranjena. Jer, paralelni parlament zajedno sa protestima na ulici i apstinencijom najznačajnije poslaničke grupe ozbiljno podriva legitimitet vlasti,“ ocenjuje Petrović.

Osnovna primedba poslanika u bojkotu je da državni parlament nema legitimitet zbog opstrukcije vlasti nad opozicijom u radu Skupštine ukidanjem procedure i kršenjem poslovnika, zakona i Ustava.

Sanda Rašković Ivić, potpredsednica Narodne stranke, kaže da je u bojkotu 50 od ukupno 250 poslanika u parlamentu jer vlast ne dozvoljava da se čuje njihova reč.

„U sedam godina ove vlasti nije bilo ni jedne jedine rasprave o značajnim pitanjima kao što su Kosovo i Metohija, kao što je ulazak ili neulazak u Evropsku uniju, kao što je siromaštvo i propadanje države i njene privrede,“ navodi Rašković Ivić.

U skupštinskim klupama, osim vladajuće koalicije, sa 22 poslanika kao najznačajniji predstavnik grupe van vlasti koja bojkotuje bojkot ostala je Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja, koju predstavnici SZS-a nazivaju „lažnom opozicijom“, dok se Liberalno demokratska partija Čedomira Jovanovića nije konkretno izjasnila o ovom bojkotu.

Savez za Srbiju uoči bojkota ponudio je građanima dokument na koji su opozicioni lideri stavili svoje potpise, nazvan “Sporazum sa narodom”, kojim se zahtevaju fer i slobodni izbori.

„Potreban je neki kompromis ali je on za vlast teško izvodljiv jer opozicija kao minimum traži otvaranje medija. A ako se mediji otvore onda će mnoga nezgodna pitanja, odnosno druga strana medalje, doći pred građane Srbije. To bi značilo dalju eroziju vlasti“, smatra politikolog Dragan Petrović.

Dok se zaoštrava odnos sa opozicijom, čiji ishod je teško predvideti, izvesnost u Srbiji je nastavak građanskih protesta od Beograda, preko Novog Sada, Niša, Prokuplja, do Kuršumlije.

„Da li će ishod biti da se dozovu pameti i da razumeju da su izbore dobili i zbog vladavine prava, ne znam. Ono što znam je da oni iskreno ne veruju u demokratiju,“ zaključuje Gordana Čomić, narodna poslanica opozicione Demokratske stranke.

Opozicija u bojkotu saopštila je da će informaciju o stanju u parlamentu Srbije poslati Evropskoj komisiji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG