Dostupni linkovi

Gojković: Zahtevi sa mitinga besmisleni


Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković nazvala je besmislenim zahteve koji su izneti na protestu u subotu 14. aprila u Beogradu, a koji obuhvataju formiranje zajedničke komisije vlasti i opozicije za definisanje fer izbornih uslova, izbor novog sastava Regulatornog tela za elektronske medije i izbor tehničkog i uređivačkog tima javnih servisa.

"Nakon neočekivano malog broja građana na završnom mitingu, izneli su potpuno besmislene zahteve koji nemaju nikakav smisao, ali svakako ću ovih dana razgovarati sa predsednikom Republike Srbije o svemu", navela je Gojković za RTS.

Upitana da li će takva biti formirana zajednička komisija vlasti i opozicije, Gojković je rekla da je ovo predizborna godina, te da se izborni zakoni ne mogu menjati nekoliko meseci pre izbora.

"Ništa se nije menjalo od uslova i zakona koje su doneli političari, juče su te zahteve izneli političari koji su ih i doneli", rekla je Gojković.

Komentarišući zahtev da se izabere novi sastav REM-a, predsednica parlamenta je rekla da je REM nezavisno regularno telo i da se bira po Zakonu o elektronskim medijima.

Istakla je da stranke tu nemaju šta da traže, što se odnosi i na zahtev za promenu rukovodstva Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine.

"Prvi put čujem da političke stranke treba da uređuju način na koji radi neka medijska kuća, pogotovo RTS koja je nacionalna televizijska kuća. Rekla sam da su svi zahtevi na brzinu smišljeni, posle šetnje i debakla u govorima...", navela je Gojković.

Ona je rekla i da protiv vlasti protestuju većinom vanparlamentarne stranke i kritikovala obraćanje lidera Pokreta slobodnih građana Sergeja Trifunovića.

"Šokirana sam šta može jedan lider Pokreta slobodnih gradjana da izrekne na račun građana ove države, ali i na račun pripadnika nacionalnih manjina", rekla je Gojković. Trifnunović je na protestu rekao da iz Srbije odlaze mladi ljudi, a da Vučić “naseljava Sirijce i Mađare“.

Gojković je rekla i da nije tačno da nema dijaloga između vlasti i opozicije i da se, kako je navela, “mnogo buke diže zbog 35 poslanika koji povremeno neće da učestvuju u delu rada Parlamenta”.

"Ima dijaloga između poslaničkih grupa koje podržavaju vladu i većeg dela opozicije koja učestvuje u radu parlamenta. Mnogo buke se diže oko toga što tačno 35 poslanika povremeno neće da učestvuje u delu rada, što niti predstavlja bojkot niti znak da nema dijaloga", rekla je Gojković za RTS upitana zašto u parlamentu nema dijaloga vlasti i opozicije.

Ona je podsetila i da je pre dva dana pozvala sve poslaničke grupe da u utorak razgovaraju o tome kako poboljšati rad Narodne skupštine, o procedurama koje su, kako kaže, nametnute od poslanika iz bivšeg režima, kao i da razgovaraju o amandmanima, dopunama dnevnog reda i kako da se bolje zastupaju interesi gradjana.

Iako su predstavnici opozicije koji bojkotuju rad parlamenta najavili da neće prisustvovati tom sastanku, predsednica parlamenta je, kako je kazala, ubedjena da će se tom pozivu odazvati, budući da se i na jučerašnjem protestu u Beogradu govorilo o dijalogu.

XS
SM
MD
LG