Dostupni linkovi

'Dvorski' sukob zatresao Crnu Goru


Centralna banka Crne Gore uvela je prinudnu upravu u Kneževićeve dvije banke
Centralna banka Crne Gore uvela je prinudnu upravu u Kneževićeve dvije banke

Da li je crnogorski biznismen Duško Knežević preko svojih kompanija prao novac i poslovnim mahinacijama oštetio državu ili najmoćniji državni krugovi pokušavaju da preko pravosuđa preotmu Kneževićevu imovinu - pitanja su koja će narednih mjeseci dominirati na političkoj i javnoj sceni Crne Gore. Na istrage o poslovanju Kneževićevih kompanija, jedan od najmoćnijih biznismena u Crnoj Gori odgovara optužbama na račun vladajuće partije i predsjednika države Mila Đukanovića.

Državno tužilaštvo Crne Gore je najavilo da će preduzeti sve neophodne mjere i radnje kako bi se u slučaju, javnosti poznatom kao, afera "Atlas" utvrdile sve neophodne činjenice.

"Ukoliko se utvrdi da je učinjeno bilo koje krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti za to će se snositi odgovornost", navedeno je u saopštenju tužilaštva, izdatom nakon što je gotovo kompletna politička javnost uputila zahtjeve crnogorskom tužilaštvu da istraži i provjeri navode biznismena Duška Kneževića koji je prethodnih dana tvrdio da je finansirao vladajuću Demokratsku partiju socijalista tokom izbornog procesa sa 200.000 eura, te emitovao video snimak na kome bivšem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću predaje koverat sa navodnih skoro 100.000 eura.

Ovo je samo jedan od aspekata najnovije afere koja je otpočela kada je protiv Duška Kneževića - vlasnika ogromnog broja nekretnina u Crnoj Gori, medicinskog centra, privatnog univerziteta, dvije banke, televizije, niza kompanija koje posluju van Crne Gore... Specijalno tužilaštvo otvorilo istragu o navodnoj pronevjeri, pranju novca, osnivanju fiktivnih firmi, te pričinjenoj šteti po državni budžet. A gotovo istovremeno Centralna banka Crne Gore uvela je prinudnu upravu u Kneževićeve dvije banke (Atlas Banka i IBM).

U međuvremenu je uhapšeno nekoliko Kneževićevih saradnika, a prema saznanjima lokalnih medija Specijalno državno tužilaštvo je za Kneževićem raspisalo nacionalnu potjernicu. Vlasnik Atlas Grupe Duško Knežević je na istragu državnih službi o njegovom poslovanju, sa nepoznate lokacije odgovarao preko društvenih mreža i izjava datim crnogorskim medijima u kojima je tvrdio "da se protiv njega vodi montirani proces iniciran od strane crnogorskog državnog vrha čiji je cilj preuzimanje njegovog poslovnog sistema, a da iza svega stoji predsjednik Crne Gore Milo Đukanović".

Istragu o novcu sa video snimka zahtjeva i sam akter, bivši gradonačelnik Podgorice, a sadašnji generalni sekretar predsjednika Crne Gore Slavoljub Stijepović (na fotografiji u prednjem planu)
Istragu o novcu sa video snimka zahtjeva i sam akter, bivši gradonačelnik Podgorice, a sadašnji generalni sekretar predsjednika Crne Gore Slavoljub Stijepović (na fotografiji u prednjem planu)

Da li je Knežević, kako tvrdi, finansirao vladajuću Demokratsku partiju socijalista tokom izbornih procesa predmet je interesovanja gotovo svih političkih partija u Crnoj Gori koje zahtijevaju od nadležnog tužilaštva da otvori istragu. Istragu o novcu sa video snimka zahtjeva i sam akter, bivši gradonačelnik Podgorice, a sadašnji generalni sekretar predsjednika Crne Gore Slavoljub Stijepović.

U svojim saopštenjima Stijepović nije objasnio o kakvom se novcu radi, koje je porijeklo tog novca i da li je i kome naknadno predao taj novac, koji je konvertovao kod Kneževića. U zvaničnom saopštenju Demokratske partije socijalista, Kneževićeve optužbe su nazvane "nedostojnim ponašanjem odraslog čovjeka", ali i da vjeruju da će u "slučaju Atlas” institucije sistema obaviti svoj posao na nezavisan, profesionalan i nepristrasan način.

Opozicioni Demokratski front, Demokratska Crna Gora i Građanski pokret URA, te vanparlamentarna Prava Crna Gora u političke grupacije koje su nadležnom tužilaštvu podnijele odvojene krivične prijave u kojima zahtijevaju istragu povodom najnovije afere. Kneževićevi navodi za opoziciju predstavljaju dokaz da je Demokratska partija socijalista nelegalno finansirala svoje izborne kampanje. Dritan Abazović iz Građanskog pokreta URA je konstatovao da se radi o najvećoj aferi u posljednje dvije decenije preko koje se ne smije preći.

"Svi izbori u Crnoj Gori, nakon objavljivanja snimka u kome se uzima 97.500 eura u koverti, mogu se smatrati neregularnima u Crnoj Gori. To je opšte poznata činjenica bila i ranije, ali sada je dobila još jedan pečat", prokomentarisao je Abazović.

Abazović: Afera preko koje se ne smije preći
Abazović: Afera preko koje se ne smije preći

Za jednu od banaka Duška Kneževića, Invest Banku Montenegro, država je proglasila stečaj. Najavljeno je da će Fond za zaštitu depozita početi isplatu garantovanih depozita klijentima te banke, kojih ima 2.800 sa ukupno 22 miliona eura.

Prema dostupnim podacima, poslovni put Duška Kneževića počinje sredinom devedesetih godina, a intenzivira ga kada u Crnoj Gori kupuje: Jadranski sajam u Budvi, osniva Atlas Mont banku, a zatim i tridesetak kompanija od nastaje Atlas Grupa čiji je opseg poslovanja u oblastima: bankarstva, finansija, nekretnina, obrazovanje, građevinarstvo, turizam, zdravstvo i mediji.

Početkom 2014. Centralna banka Ruske Federacije je zabranila rad ruskom ogranku Atlas banke, navodno, zbog kršenja zakona i procedura. Iz Atlasa su negirane optužbe, a podršku Kneževiću je dala Asocijacija ruskih banaka. Početkom naredne godine moskovski Apelacioni sud je poništio odluku Centralne banke o oduzimanju licence.

Knežević je bio manjinski partner u okviru projekta Atlas Capital Centar čiji je većinski vlasnik kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Crnogorska Vlada zadala ozbiljan udarac kada je krajem 2015. zatražila raskid ugovora o privatizaciji nekadašnje vojne bolnice u Meljinama kod Herceg Novog zbog nepoštovanja ugovora, ali taj zahtjev do sada nije realizovan. Knežević je 2010. godine postao član Globalne inicijative Klinton. Knežević je potomorganizovao skup u okviru ove Inicijative na kom je učestvovao i njen osnivač i bivši predsjednik SAD, Bil Klinton.

Ostalo je zabilježeno da je Duško Knežević bio vlasnik televizije Atlas u kojoj je proglašen stečaj, a posljedica je bila što su zaposleni ostali bez plata, a država bez poreza.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG