Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Šta spaja Gruevskog i Orbana?


Nikola Gruevski i Viktor Orban, Ohrid, 28. septembra 2017.

Bivši makedonski premijer u bekstvu Nikola Gruevski iskazao je nameru da traži azil u predstavništvu Mađarske van Makedonije i Budimpešta nema ništa sa njegovim izlaskom iz zemlje, rečeno je iz mađarske Vlade u četvrtak. Zbog čega je Gruevski odlučio da pomoć potraži utočište baš u Mađarskoj?

Makedonci o bekstvu Gruevskog
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

Nacionalističke politike, antimigracijski i “anti-Soroš” stavovi i kontrola medija osnovni su zajednički imenitelji nekadašnjeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog i šefa mađarske vlade Viktora Orbana.

Odnosi između Gruevskog i Orbana u medijima su se tumačili kao veoma bliski upravo zbog sličnih politika koje su sprovodili, propagiranja porodičnih vrednosti, konzervativizma i njihovih čestih susreta.

Istraživanja Balkanske istraživačke novinarske mreže (BIRN) pokazuju i da otkad je VMRO DPMNE prešla u opoziciju, na nekoliko internet portala i u jednu televiziju koji su bili bliski ovoj partiji, ušao je mađarski kapital. Radi se o vlasnicima kompanija koji su medijske karijere i imperije izgradili za vreme vladavine Orbana, podržavajući javno njegovu politiku.

Orban je bio i redovni gost Gruevskog i VMRO DPMNE u nekoliko izbornih kampanja. U 2010. godini, kada je seo u premijersku fotelju, na listi poseta Orbanu bila je i Makedonija, uz pohvale za rad tadašnjeg premijera Gruevskog. U 2013. godini, Orban je dobio orden “8. septembar” od predsednika Đorđa Ivanova, u znak zahvalnosti Mađarskoj zbog, kako je tada rekao Ivanov, njenog prijateljskog i principijelnog odnosa prema ustavnom imenu Republike Makedonije.

Poslednja poseta bila je prošle godine. Gruevski je pre lokalnih izbora, dok je još bio lider VMRO DPMNE, u Ohridu ugostio Orbana i nekadašnjeg slovenačkog premijera Janeza Janšu.

“Za nas je Makedonija važna država, deo Evrope iako nije članica Evropske unije. Baš u tom smeru, odbrane Evrope od migranata, vidi se ključna uloga Makedonije. Zato sam zamolio Gruevskog da Makedonija učini sve što je moguće da bi sprečila tо preselјenje naroda. Ako ta masa ljudi pređe na naše teritorije, radikalno će promeniti naše živote i uslove za život”, rekao je tada Orban, koji se javno zahvalio Gruevskom na tome što je do tada uspeo da spreči migrante da dođu do Mađarske.

Tada je Gruevski rekao da su oni prijatelji Makedonije i da podržavaju VMRO DPMNE. Prethodno je visoka delegacija FIDES-a, partije na čijem čelu je Orban, prisustvovala izbornom mitingu VMRO DPMNE i dala otvorenu podršku partiji i Gruevskom, kao jedinoj alternativi za razvoj i napredak države.

“Veoma nam je drago što je gospodin Gruevski posle prethodnih parlamentarnih izbora odlučio da ostane i da kao opozicija služi svojoj otadžbini i ja mogu samo da mu čestitam na tome i želim mu mnogo uspeha”, izjavio je tada Orban.

Desničarski mađarski premijer Viktor Orban u svojim predizbornim govorima u aprilu ove godine koristio je anti-briselsku retoriku, ksenofobiju i demonizaciju američko-mađarskog milijardera Džordža Soroša. Na predizbornim plakatima bili su prikazivani redovi migranata i napisano STOP.

I dok se u Mađarskoj donosio zakon kojim se dozvoljava privođenje lica i organizacija koji pomažu migrantima ili protestuju za njihova prava, makedonska predizborna verzija “STOP Soroš” je finansijski “češljala” nevladine organizacije koje su bile pod kapom fondacije “Institut otvoreno društvo” Džordža Soroša.

Bilbordi protiv migranata na ulicama Budimpešte bili su deo kampanje Viktora Orbana
Bilbordi protiv migranata na ulicama Budimpešte bili su deo kampanje Viktora Orbana

Orban je napao rad američkog milijardera mađarskog porekla, optužujući ga za mešanje u unutrašnje poslove zemlje i za pomaganje opozicije, kao i za promovisanje masovne imigracije u Evropu. I Gruevski je na predizbornim mitinzima optuživao nevladine organizacije i deo medija, govoreći da su izdajice koje finansira Soroš.

I Orban, kao I Gruevski na kraju njegovog mandata kao premijera Makedonije, zalagali su se za strožiju legislativu oko rada nevladinih organizacija, što je bilo kritikovano od strane međunarodne zajednice i obojica su bili optuženi da su napustili zapadne vrednosti. Gruevski je pre pada sa vlasti okrenuo leđa međunarodnoj zajednici i optužio je za mešanje u unutrašnje poslove.

Istovremeno, dok je Orban bio kritikovan zbog kontroverznog prosvetnog zakona kojim se trebao zatvoriti Centralni evropski univerzitet u Budimpešti, Gruevski je bio kritikovan da je nizom zakona narušavao autonomiju univerziteta.

Šef kabineta premijera Mađarske Viktora Orbana Đerđerli Guljaš odbio je u četvrtak da kaže u kojoj je zemlji Gruevski zatražio azil i kojim putem je došao do Kancelarije za imigracije i azil u Budimpešti gde je predao dokumenta za azil i bio saslušan.

Kako je rekao, Mađarska još nije dobila zvaničan zahtev iz Skoplja za izručenje Gruevskog, dodajući da će se Budimpešta ponašati "u skladu sa zakonom" ako se to desi.

  • 16x9 Image

    Blagoja Kuzmanovski

    U novinarstvu je od 1993. kada počinje da radi u dnevnoj redakciji Makedonskog radija. Bio urednik i voditelj informativnih emisija. Od 2002. šef dopisništva RSE u Skoplju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG