Dostupni linkovi

Još jedan mandat za Orbana


Orban je ovime dobio četvrti premijerski mandat, treći uzastopni

Antimigrantska nacionalistička stranka mađarskog premijera Viktora Orbana - Fides - ubedljivo je pobedila na parlamentarnim izborima u nedelju, pokazuju preliminarni rezultati.

Izborna komisija, na osnovu 93 odsto prebrojanih glasova, navodi da će Fides s malom partnerskom Hrišćansko demokratskom strankom imati 133 od 199 mesta u parlamentu, koliko iznosi minimum za dvotrećinsku većinu.

Krajnje desni Jobik imaće 26 mesta, a koalicija na čelu sa socijalistima 20 poslanika, navodi Asošiejted pres.

Cenzus od pet odsto će, kako se očekuje, preći još samo dve liste - Demokratska koalicija bivšeg premijera Ferenca Djurčanja i zelena stranka Politika može da bude drugačija.

Orban je ovime dobio četvrti premijerski mandat, treći uzastopni, na otvoreno antimigrantskoj platformi.

"Migracija je kao rđa koja bi polako ali sigurno nagrizla Mađarsku"

Proglasivši ubedljivu pobedu, Orban je u govoru u nedelju uveče poručio da je njegova pobeda "prilika Mađarima da odbrane sebe i Mađarsku", prenosi BBC.

Dominantna tema tokom izborne kampanje bila je upravo imigracija i Orbanovo obećanje da će odbraniti granice zemlje i blokirati migracije muslimana.

Premijer je odbio učešće u javnim debatama sa svojim protivnicima, kao i da govori za nezavisne medije. Govorio je na skupovima svojih pristalica.

Poruke su bile fokusirane na - zaustavljanje imigracije.

"Migracija je kao rđa koja bi polako ali sigurno nagrizla Mađarsku", rekao je Orban na svom poslednjem skupu prošlog petka.

U 2015. godini, Mađarska je izgradila ogradu duž svojih granica sa Srbijom i Hrvatskom kako bi zaustavila ilegalne migrante.


Opozicione stranke strahuju da će dvotrećinska većina omogućiti Orbanu, kog vide kao autokratskog lidera, da učvrsti svoju vlast, da lakše sprovede ustavne promene i nastavi obračun s nevladinim organizacijama za koje tvrdi da rade protiv mađarskih interesa.

Orban je deklarisani evroskeptik koji se protivi daljoj integraciji u EU. Odbio je da učestvuje u programu EU za premeštanje izbeglica i hvalio je ruskog predsednika Vladimira Putina.

Marine Le Pen, liderka Nacionalnog fronta Francuske, čestitala je Orbanu na Twitteru i poručila da je "masovna imigracija koju je promovisala EU još jednom odbačena".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG