Dostupni linkovi

Sorosev univerzitet obećava da će ostati u Mađarskoj


George Soros bio je glavna meta Orbanove kampanje na prošlomjesečnim izborima
George Soros bio je glavna meta Orbanove kampanje na prošlomjesečnim izborima

Rektor Centralno evropskog univerziteta (CEU) u Budimpešti, čiji je osnivač, američki milijarder i filantrop, rođen u Mađarskoj, George Soros, obećao je u utorak da će nastaviti da rade najbolje što mogu, uprkos problemu koji im predstavlja novi zakon koji je uveo desničarski premijer Viktor Orban.

Rektor Michael Ignatieff isključio je bilo kakav egzodus studenata iz mađarske prijestonice, i poručio da će se univerzitet čak i proširiti ukoliko uspju da postignu dogovor sa vladom premijera Orbana, koji je otvoreni neprijatelj Sorosa, i liberalnih vrijednosti koje on promoviše.

Ipak, Ignatieff je rekao Reuters, da će se klasa za 2019. prijaviti u Austriji u Beču, ukoliko CEU ne uspje da postigne dogovor o akreditaciji pod novim mađarskim zakonom koji je uzrokovao ulične proteste prošle godine i zakonsku akciju Evropske komisije protiv Orbana.

"Neće biti velikog egzodusa, neće biti velike kolone CEU studenata i osoblja koje marširaju autoputom prema Beču. Mi ćemo učiniti da se naš glas čuje u slučaju tog najgoreg scenarija" rekao je Ignatieff, bivši političar u svojoj matičnoj državi Kanadi, u intervjuu za Reuters.

"Mi još uvijek imamo naše istraživačke laboratorije, naše arhive, veliku biblioteku i sve te stvari ćemo zadržati ovdje".

Orban, nacionalista koji je osvojio treći uzastopni manadat na izborima prošlog mjeseca, prema ocjenama kritičara kod kuće i vani, zemlju je skrenuo na autoritarni put. To uključuje i povećanje kontrole nad medijima i postavljanje svojih ljudi na čelu, nakada nezavisnih institucija.

Njegovo odbijanje da prihvati migrante u Mađarsku, donijelo mu je populističku podršku, ali ga je dovelo u konflikt sa Evropskom komisijom. Brisel je pred Evropskim sudom pravde predao nekoliko njegovih odluka uključujući i prošlogodišnji zakon o stranim univerzitetima.

Ovaj se zakon zove još i "Lex CEU" budući da će se uglavnom reflektovati na ovaj ugledni svjetski univerizitet koji su pohađali neki od najpoznatijih naučnika i intelektualaca današnjice, među njima i nekolicina Nobelovaca, koji je osnovao Soros, kojeg Orban optužuje da pokušava da podrije kulturni identitet Evrope.

Nakon uličnih protesta i peticija iz cijelog svijeta, te međunarodnih apela CEU je dobio produženje termina za osiguravanje akreditacije, ali vladina finalni potpis na odluku visi u zraku.

Lex CEU traži da strani univerziteti moraju uspostaviti kampuse u svojim matičnim državama. Kao rezultat toga CEU je uspostavio Bard koledž u američkoj državi New York i planira da otvori treći kampus u Beču.

"Neophodnost je majka inovacija" kaže Ignatieff.

"Bez Lex CEU-a, ne bi bilo planova za Bard ili Beč" rekao je rektor koji je bio lider Liberalne partije aktuelnog kanadskog premijera Justina Trudeaua, kada je ova stranka bila u opoziciji.

"Mi smo porasli kao rezulatat onoga čemu smo bili izloženi u Budimpešti", kaže ovaj Kanađanin koji je na čelnu dužnost CEU-a postavljen 2016.

XS
SM
MD
LG