Dostupni linkovi

Mađarska usvojila antimigrantski zakon 'Stop Sorošu'


Uklanjanje plakata sa likom Džordža Soroša, Budimpešta, fotoarhiv

Mađarski parlament usvojio je u srijedu paket-zakon pod nazivom "Stop Sorošu" kojim se omogućava krivično gonjenje nevladinih organizacija ako pomažu migrantima, prenio je AFP.

Premijer Viktor Orban je nakon pobjede na parlamentatnim izborima obećao da će predložiti takav zakon koji je u parlamentu izglasan sa 160 glasova "za" i 18 "protiv".

Orban je ranije pokrenuo kampanju protiv Džordža Soroša (George Soros), američkog milijardera mađarskog porijekla koga optužuje da preko nevladine organizacija koje finansira, podstiče masovno doseljavanje u Evropu.

Prema novom zakonu je predviđena kazna do godinu dana zatvora za svaku osobu koja pomogne osobi koja je ilegalno ušla u Mađarsku iz zemlje koja nije u "Šengenskom prostoru". Kazne nema ako je osoba dobila pomoć dok je bila izložena nekoj neposrednoj opasnosti.

Prije usvajanja zakona, donesena je i izmjena Ustava prema kojoj se ne smije "ugroziti sastav mađarskog stanovništva". Ta ustavna odredba ima za cilj da neustavnim proglasi kvote za prijem migranata koje i Mađarskoj nalaže Evropska unija.

Izmjena Ustava također "zabranjuje beskućništvo", a otvara mogućnost formiranje novih sudova za slučajeve koji se tiču javne uprave i kaže da država "mora braniti kršćansku kulturu Mađarske".

Za tu izmjenu je glasao 159 poslanika, dok ih je pet bilo protiv, prenio je AP.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG