Dostupni linkovi

Gruevski objavio na Facebooku da je u Mađarskoj


Nikola Gruevski tokom dolazaka na sudski postupak u Skoplju, arhivski snimak
Nikola Gruevski tokom dolazaka na sudski postupak u Skoplju, arhivski snimak

Mađarska vlada na pitanje RSE da li je bivši premijer Nikola Gurevski zatražio azil u toj zemlji, nije niti potvrdila niti demantovala tu informciju.

"Ne možemo niti da potvrdimo niti da demantujemo. Nijesmo u mogućnosti da komentraišemo individualne zahjeve za azil, koji su još uvjek u procesu" stoji o odgovoru na naš upit.

Bivši premijer Makedonije Nikola Gurevski za kojim je rapisana potjernica jer se nije pojavio na izdržavanje zatvorske kazne na Facebooku je objavio da se nalazi u Mađarskoj, u Budimpšti, gdje traži azil.

Ministarstvo vanjskih poslova Makedonije je saopštilo da u skladu sa svojim nadležnostima provjeravaju tačnost objavljenih informacija o Gurevskom i da će javnost blagovremeno obavijestiti o saznanjima.

Makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) izdalo je u ponedjeljak potjernicu za bivšim premijerom Gruevskim prema nalogu Krivičnog suda.

Gruevski je trebao da se u petak 9. novembra dobrovoljno javi na izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne. On je pravosnažno osuđen zbog nezakonite kupovine blindiranog "mercedesa S 600 gard" 2012. godine kada je bio premijer.

U sudskom postupku prvostepeno je na šest godina zatvora osuđena tadašnja ministarka unutrašnjih poslova i bliska saradnica Gruevskog, Gordana Jankulovska, dok je njen pomoćnik Đoko Popovski pravosnažno osuđen na četiri i po godine.

Gruevski traži azil u Mađarskoj?

XS
SM
MD
LG