Dostupni linkovi

Kako je Gruevski pobegao do Mađarske?


Navodno ilegalno prešao granicu: Nikola Gruevski
Navodno ilegalno prešao granicu: Nikola Gruevski

Posle objave bivšeg premijera Nikole Gruevskog na Fejsbuku da se nalazi u Budimpešti i da traži politički azil od mađarskih vlasti, glavna tema u makedonskoj javnosti je kako se desilo begstvo i ko je pomogao Gruevskom da ode do Mađarske, znajući da mu je već mesecima bio oduzet pasoš.

Ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski, koji je saopštio da mu je njegov mađarski kolega potvrdio da je Gruevski u Budimpešti, izjavio je da za sada ne mogu javno objaviti kako se dogodilo begstvo. On je dodao da ni na jednom graničnom prelazu nije prešlo lice pod imenom Nikola Gruevski, što ukazuje da je on prešao na ilegalnom prelazu. Spasovski kaže da je iznenađen postupcima suda, ističući da se ovo ne bi desilo da je Gruevski bio u pritvoru. Zatražio je da bude otvorena istraga o begstvu Gruevskog, da bi se saznalo ko je sve bio uključen, ko je pomogao Gruevskom i kao što je naglasio, da se konačno stavi tačka na ovakve slučajeve u Makedoniji.

MUP je dostavio pismo Ministarstvu pravde, od kojeg se traži da uputi zahtev mađarskim vlastima za izručenje Nikole Gruevskog.

U međuvremenu, prethodni ministar za transport Mile Janakieski i bivši generalni sekretar Vlade Kiril Bozhinovski, koji su optuženi u nekoliko predmeta Specijalnog javnog tužilaštva (SJO), su privedeni i prebačeni u zatvor, a određen im je pritvor od 30 dana. Odluku o privođenju je doneo Krivični sud na zahtev SJO, nakon begstva nekadašnjeg premijera Nikole Gruevskog u Mađarsku.

Makedonci o bekstvu Gruevskog
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

Tužiteljica SJO-a Lile Stefanova je rekla da su zatražili pritvor za Janakieskog i Božinovskog zato što su dan ranije dobili informacije da se i oni spremaju da pobegnu na isti način kao i Gruevski. Na ročištu slučaja “Titanik” o izbornim zloupotrebama, Stefanova je u sredu zatražila od suda da se Gruevskom, koji je jedan od optuženih u ovom predmetu, sudi u odsustvu. Ona je istakla da tužilaštvo nema nikakve krivice u vezi s begstvom, jer je odavno tražilo da se Gruevskom odredi pritvor.

Gordana Jankuloska na suđenju u slučaju "Titanik"
Gordana Jankuloska na suđenju u slučaju "Titanik"

Prethodna ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankuloska, na pitanje da li očekuje da i njoj bude izrečena mera pritvora, izjavila je da ne očekuje da mere predostrožnosti, koje joj je izrekao sud ranije, budu preinačene u meru pritvora. Ona je dodala da poštuje te mere i da nema nikakvih razloga za njihovo preinačenje.

Gruevski je trebalo da se u petak dobrovoljno javi na izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne zbog nezakonske nabavke luksuznog mercedesa od budžeta MUP-a, tako što je zatražio od tadašnje ministarke Gordane Jankuloske da izvrši nabavku mercedesa, iako je bilo i jeftinijih vozila na tenderu.

MUP je u ponedeljak izdao poternicu po nalogu Krivičnog suda.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG