Dostupni linkovi

Siniša Mali novi ministar finansija Srbije


Siniša Mali - novi ministar finansija Srbije

Siniša Mali, doskorašnji gradonačelnik Beograda, posle dvodnevne rasprave u Skupštini Srbije, izabran je za novog ministra finansija. Mali je na tu funkciju izabran javnim glasanjem i to sa 154 glasova "za", protiv ih je bilo 30.

Sednici nije prisustvovalo 66 poslanika.

Novi ministar je na tom mestu nasledio Dušana Vujovića, koji je angažman u Vladi Srbije proveo u resorima privrede i finansija, i čiji mandat je obeležila striktna štednja čija je svrha, prema tvrdnjama vlasti, bila fiskalna konsolidacija države.

Ana Brnabić, premijerka Srbije, koja je Sinišu Malog predložila za novog ministra finansija, je na zaključenju rasprave u parlamentu, poručila da od njega traži da nastavi uspehe koji su, kako je rekla, pobrojani u poslednjem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije - čiji je deo citirala.

“I da pomogne dodatno timu Vlade Republike Srbije da postignemo mnogo više od ovih uspeha kako bi građani svakim danom živeli što bolje. Vama, pre svega, narodni poslanici Srpske napredne stranke, a onda svakako i celoj vladajućoj koaliciji želim da se zahvalim na stalnoj podršci Vladi i spremnosti da čujete moje argumente za Sinišu Malog”, rekla je u Skupštini Srbije premijerka Brnabić.

Inače, Siniša Mali je državni funkcioner za koga je tokom četvorogodišnjeg gradonačelničkog mandata vezivan niz nerasvetljenih afera, od kojih je najdrastičnije nelegalno noćno rušenje objekata u Hercegovačkoj ulici. Dovodi se u vezu sa napisima o korupciji povodom posedovanja 24 stana u Bugarskoj, pamtiće se i zbunjuće trošenje novca iz gradske kase za novogodišnje ukrase, a raspravljalo se i o verodostojnosti njegovog doktorata na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu.

Početak drugog dana rasprave, nakon postavljanja poslaničkih pitanja, obeležila je polemika premijerke Srbije Ane Brnabić i poslanice Demokratske stranke Aleksandre Jerkov – o aferama sa kojima je u javnosti povezivan Siniša Mali kandidat za novog ministra u Vladi Srbije.

Ana Brnabić se usprotivila zbog toga što opozicioni poslanici tokom rasprave neprestano ukazuju na to, a ne na uspehe za koje Brnabić tvrdi, da ih je Mali postigao.

“Pa vam takođe nisu bili problematični ni skuplji vrtići od 9700 dinara mesečno u odnosu na cenu od 5990 dinara mesečno. Zbog čega je došlo 15000 tužbi na račun grada Beograda, ali vam smetaju navodne Sinišine afere”, istakla je u Skupštini Srbije premijerka Brnabić.

Aleksandra Jerkov, poslanica DS-a podsetila na jedan od intervjua Siniše Malog u kome je rekao da je "na funkciju gradonačelnika došao po ideji Andreja Vučića", brata sadašnjeg predsednika, a tadašnjeg premijera Srbije, dok je premijerki poručila da se na toj funkciji našla, kako je rekla, isključivo zato što je Aleksandar Vučić tako želeo.

Učesnice rasprave polemisale su i o navodima o uticaju predsednika države Aleksandra Vučića na rad Vlade Srbije, ali i njegovom navodnom političkom mentorstvu predsednice Vlade.

“Smeta mi kada premijer države u kojoj živim izjavi da mu je politički mentor Aleksandar Vučić. Kada premijer izjavi da je samo tehnokrata. Takve stvari, izvinite, svakom pristojnom građanu Srbije treba da smetaju. Nemojte laskati ne radi se ovde o vama lično”, navela je Aleksandra Jerkov.

U odgovoru Brnabić je ukazala da u zamerkama Aleksandre Jerkov “nema nikakve težine”.

“Prvo, mislim da je potpuno legitimno da vam smeta šta ja kažem ko je moj politički mentor. Ne vidim težinu toga…. Vama može da smeta šta god vam smeta. Ne znam kakav to uticaj ima na Narodnu skupštinu, na mene i moj posao”, uzvratila je Brnabić.

Odgovarajući na kritike opozicionih poslanika, koji su u parlamentu izneli tvrdnje da je imenovanje Siniše Malog direktno usmereno protiv koncepta vladavine prava, Aleksandra Tomić iz Srpske napredne stranke istakla je da ga kvaliteti kandiduju za najzahtevnije funkcije.

„Mi smo njega spremili za ministra finansija, ili za neku jaču funkciju. Ne bi bilo dobro stavljati nekoga na listu i lagati građane da će obavljati funkciju gradonačelnika. Prem tome mi se svojih kadrova ne stidimo“, rekla je Aleksandra Tomić.

Dve godine bez odgovornosti za Savamalu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00

Prethodno se, uoči nastavka rasprave o novom ministru finansija, u parlamentu obratila Dijana Vukomanović, samostalna poslanica iz redova opozicije, koja je 2016. napustila redove Socijalističke partije Srbije (SPS). Na ironičan način je prisutnima u skupštinskoj Sali čestitala, kako se izrazila, izbor novog premijera.

“Ne, to neće biti gospođa Brnabić. Mi znamo da je njena pozicija, ne samo tehnokratska, već ona nema nikakav politički legitimet. Čestitke, čestitke, gospodinu Malom što danas postaje premijer”, rekla je Vukomanović u Skupštini Srbije.

Ana Čarapić, iz redova Srpske napredne stranke (SNS), pozvala je poslanike da podrže izbor Siniše Malog za novog ministra finasija – rekavši da je u svom dosadašnjem radu postigao značajne rezultate.

“Dug grada je prepolovljen. Četiri puta je smanjen deficit u budžetu. Izgrađene su stotine kilometara novih puteva i ulica. Kad je u pitanju projekat “Beograd na vodi”, nekada je to bio nezamislivi san. Danas to niče pred nama, a vredost projekta je 3,5 miljarde evra”, rekla je Ana Čarapić iz SNS-a.

Maja Videnović, poslanica iz redova Demokratske stranke (DS), još jednom je u parlamentu podsetila na afere, sporne privatizacije, rušenje u Savamali, plagirani doktorat, sa kojima je u javnosti povezan kandidat za ministra finansija.

“Čoveka koji je ugušen aferama. Te afere čekaju sudski epilog koji će se desiti kad tad. One ne očekuju sud Aleksandra Vučića – jer niti je on vlasnik istina, niti je on vrhovni sudija. Te afere ne očekuju, kao što ste juče rekli, da na njih odgovarate. Niste vi, gospođo premijerka, neko ko treba da odgovara na afere već nadležni državni organi.

Takođe, opozicioni poslanici smatraju da Sinišu Malog na mesto ministra "postavlja" predsednik Srbije Aleksandar Vučić, što je premijerka Brnabić negirala.

Funkciju ministra finansija, nakon ostavke Dušana Vujovića koji je saopštio da se sa funkcije povukao iz ličnih i porodičnih razloga, do izbora novog obavljala je premijerka premijerka Ana Brnabić.

Izborom Siniše Malog okončano je prolećno zasedanje Skupštine Srbije. Sledeće redovno zasednje parlamenta je jesenje, koje počinje prvog radnog dana u mesecu oktobru.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG