Dostupni linkovi

Brnabić: Malog za ministra preporučio uspeh u Beogradu


Premijerka Srbije Ana Brnabić i gradonačelnik Beograda Siniša Mali

Skupština Srbije počela je sednicu na čijem dnevnom redu je izbor Siniše Malog za ministra finansija.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je Malog za tu funkciju preporučio uspeh u rešavanju ogromnih finansijskih i razvojnih problema Beograda koje je nasledio kada je preuzeo mesto gradonačelnika 2014. godine.

Brnabić je obrazlažući predlog poslanicima u Skupštini Srbije rekla da je Beograd imao dug od milijardu i 118 miliona evra duga koji je za vreme mandata Malog prepolovljen.

Ona je napomenula da je bilo 14 milijardi dinara neplaćenih obaveza i deficit od 20,25 odsto, a da su danas sve obaveze isplaćene i deficit smanjen za četiri puta, a Beograd je dobio prvi put u istoriji prvi kreditni rejting 2016. koji će se do kraja ove godine još unaprediti, a što je značajno za privlačene investicija.

Ono što ga preporučuje je da je Beograd danas stabilna lokalna samouprava i najveća investiciona destinacija u ovom delu evrope, a sprovedena je konsolidacija javnih i javno-komunalnih preduzeća.

"Obećao je da će Beograd biti grad kranova - to je ispunio, pokazao da je timski igrač, da se ne plaši napornog rada, da se ne plaši kritike, i da se ne plaši teških odluka u interesu Beogradjana i gradjana. Njegovi uspesi i znanje su ono što verujem da je najbolje za kandidata za ministra finansija", rekla je Ana Brnabić.

Siniša Mali je za ministra predložen umesto Dušana Vujovića koji je ostavku obrazložio ličnim i porodičnim razlozima.

Sednici prisustvuje Siniša Mali.

Iako se spekulisalo da će doći do rekonstrukcije Vlade, u petak je u Skupštinu stigao jedino predlog za izbor novog ministra finansija.

Predsednica parlamenta Maja Gojković je uoči početka sednice, za N1 rekla da se o rekonstrukciji Vlade za sada nije bilo reči na nivou stranaka koje čine većinu u parlamentu.

Na pitanje da li ne isključuje mogućnost da bude ministarka kulture, Gojković je rekla: “Danas sam predsednik parlamenta, sutra videćemo”.

XS
SM
MD
LG