Dostupni linkovi

Osporavani gradonačelnik menja nagrađivanog ministra?


Siniša Mali pored makete "Beograda na vodi"
Siniša Mali pored makete "Beograda na vodi"

Ostavka Dušana Vujovića, ministra finansija u Vladi Srbije, dostavljena je Skupštini, potvrđeno je u parlamentu za Radio Slobodna Evropa (RSE). Njegovo povlačenje iz Vlade Srbije, u kojoj je proveo poslednje četiri godine, biće verifikovano na prvom zasedanju Skupštine Srbije, saopšteno je iz kabineta premijerke, bez preciziranja tačnog termina.

Do tada će funkciju ministra i dalje obavljati Vujović koji je kao obrazloženje za povlačenje naveo lične razloge.

U javnosti je odmah otvoreno pitanje njegovog naslednika, a kako je objavila Radio televizija Srbije glavni pretendent je Siniša Mali, dosadašnji gradonačelnik Beograda - čovek čiju su dosadašnju karijeru obeležile mnogobrojne nerazrešene afere.

“Cinično, stvari će se pomeriti”, prva je reakcija koju smo, nakon konačne potvrde o povlačenju Dušana Vujovića iz Vlade Srbije, dobili od Zorana Stojiljkovića – aktuelnog predsednika Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost, univerzitetskog profesora, a nekada člana i predsednika Odbora Agencije za borbu protiv korupcije.

Vujović je kao obrazloženje za povlačenje sa funkcije ministra finansija naveo lične razloge
Vujović je kao obrazloženje za povlačenje sa funkcije ministra finansija naveo lične razloge

Stojiljković nije uveren da će biti bilo kakvih promena u smislu ublažavanja mera štednje ili ukidanja Zakona o privremenom umanjenju penzija – čijom ustavnošću se bavio i Ustavni sud, a deo ogorčenih penzionera najavljivao i tužbe Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

“Jako bih to voleo, ali nemam nekakva preterana očekivanja. Da vam kažem, iskustvo onoga što se dešavalo u poslednjih četvrt veka i poslednjih osamnaest godina me tome uči”, objašnjava profesor Stojiljković.

Učinak Dušana Vujovića, prvo na mestu ministra privrede, a potom i finansija, vrednovale su međunarodne finansijske institucije, deo domaćih stručnjaka i javnosti. Važi za funkcionera koji je u značajnoj meri doprineo konsolidaciji državnih finansija, ali je ostao upamćen i kao ministar za vreme čijeg mandata su 2014. godine uvedene mere štednje – oličene u zamrzavanju plata u javnom sektoru i umanjenju penzija – što je izazvalo ogorčenost dela građana i penzionera.

Međutim, Goran Radosavljević ekonomista i profesor na beogradskom Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju, upozorava da je obavljena tek polovina i to, po svoj prilici, onog lakšeg dela posla.

“Ono što je, po mom mišljenju, u ovom trenutku problematičnije su reforma javnih preduzeća, finansiranje lokalnih samouprava iz budžeta i drugi strukturni problemi koje imamo, poput izdvajanja za zdavstveno i penziono – što do sada nije ni dotaknuto. Da li će biti povećanja plata i penzija, ili ne.... Ako je stanje u javnim finansijama tako dobro kao što tvrde vlasti, ne vidim zašto se to ne bi desilo...”, navodi Goran Radosavljević.

Ostavku Dušana Vujovića nemoguće je posmatrati bez postavljanja pitanja o njenim efektima na finansijsku politiku Srbije. Naime, nepopularne mere koje je preduzeo u zemlji, pre svega smanjenje penzija i plata u javnom sektoru, od strane međunarodnih finansijskih faktora su pozdravljene.

Oktobra prošle godine Međunarodni monetrani fond (MMF) i Svetska banka proglasili su Vujovića za najboljeg ministra finansija za Centralnu i Istočnu Evropu.

“Zamena koja bude došla neće moći na isti način da vodi ministarstvo. I u situaciji kada treba da održimo aktuelni status i nivo fiskalne konsolidacije i da nastavimo dalje – prosto otvara se pitanje da li ostavka osobe koja je to vodila može suštinski da pogorša situaciju u tom smeru”, ocenjuje ekonimista Goran Radosavljević.

Povlačenje Dušana Vujovića sa funkcije ministra i to u danu početka pregovora sa Međunarodnim monetarnim fondom o novom nefinansijskom programu saradnje, dogodilo se nakon višemesečnog nagađanja o rekonstrukciji kabineta premijerke Ane Brnabić, u kome će ovo biti i prva obelodanjena izmena od kada je stala na čelo Vlade Srbije juna 2017. godine.

Višemesečna su takođe i nagađanja o tome ko će naslediti Vujovića, a po prvim informacijama medijske spekulacije koje su se najčešće čule, mogle bi se pokazati i tačnim. Radio televizija Srbije (RTS), objavila je u utorak ujutru kratku vest, ne objavljujući izvor, da će na čelo Ministarstva finansija doći Siniša Mali, aktuelni gradonačelnik Beograda.

Tu informaciju Radio Slobodna Evropa proverio je u kabinetu premijerke Ane Brnabić gde smo dobili sledeći odgovor:

“Premijerka u roku od 15 dana od verifikacije ostavke Dušana Vujovića u Skupštini treba da predloži novog ministra. Do tada nećemo izlaziti sa imenima koja su se pojavila kao kandidati.”

Kandidat čije ime je izbilo u prvi plan – Siniša Mali, koji u javnosti figurira i kao rešenje za novog-starog prvog čoveka Grada, u ponedeljak je govorio o svom statusu.

“O mom budućem angažmanu odlučiće Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka (SNS)”, bio je njegov odgovor na pitanje šta će raditi ukoliko ne ostane gradonačelnik.

Siniša Mali, 'neodrživi gradonačelnik'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

Inače, radi se o državnom funkcioneru za koga je tokom četvorogodišnjeg gradonačelničkog mandata vezivan niz nerasvetljenih afera, od kojih je najdrastičnije nelegalno noćno rušenje objekata u Hercegovačkoj ulici. Dovodi se u vezu sa napisima o korupciji povodom posedovanja 24 stana u Bugarskoj, pamtiće se i zbunjuće trošenje novca iz gradske kase za novogodišnje ukrase, a raspravljalo se i o verodostojnosti njegovog doktorata na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu.

“Ja mislim da je to šamar javnosti iz više razloga”, naglašava profesor Stojiljković ukoliko se kao tačne ispostave informacije do kojih je došao RTS – pre same premijerke koja, inače, o tome odlučuje.

“Ne mislite valjda da će to biti autonomna inicijativa premijerke Brnabić? Ili želja ex ministra Vujovića?! Ako do tog imenovanja dođe mislim da je svaka potreba za smanjenjem napetosti unutar šire politilke javnosti prenebregnuta. Da idete na potpunu totalizaciju vlasti i na građenje spostvene imperijalne pozicije”, zaključuje Zoran Stojiljković.

O personalnim promenama na ministarskim funkcijama, ali i drugim temama, premijerka Ana Brnabić i predsednik Aleksandar Vučić razgovarali su pre nešto više od mesec dana – tačnije prvog aprila. Ana Brnabić je nakon toga izjavila da od toga ima prečeg posla.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG