Dostupni linkovi

Ana Brnabić: Premijerka ili Vučićeva marioneta


Ana Brnabić, premijerka Srbije

U najnovijem Mostu Radija Slobodna Evropa razgovaralo se o tome da li je premijerka Srbije Ana Brnabić pod potpunom kontrolom Aleksandra Vučića ili ima mogućnost da i samostalno deluje. Sagovornici su bili Đorđe Pavićević, profesor beogradskog Fakuleta političkih nauka, i Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku iz Beograda.

Bilo je reči o tome kako je na početku svoga premijerskog mandata gospođa Brmabić išla na noge ruskom ambasadoru Čepurinu da mu se pravda zbog jedne svoje izjave, zašto je Ana Brnabić u poslednje vreme počela da daje političke izjave iako je Vučić, kada je najavio njeno postavljanje na čelo vlade, rekao da se ona neće baviti politikom, kako je Ana Brnabić novi Klinički centar u Nišu svrstala među najbolje zdravstvene ustanove u Evropi, o premijerkinoj izjavi da u Srbji postoji sloboda medija dok u isto vreme vladini poreski inspektori pokušavaju da zatvore ugledni nezavisni portal Južne vesti, zašto je Ana Brnabić tražila rekonstrukciju vlade, pa se povukla, da li bi se moglo desiti da premijerka doživi sudbinu drugih nestranačkih ličnosti koje je Vučić uveo u vladu, pa ih posle izvesnog vremena odbacio, kao i tome da li je Ana Brnabić marioneta u rukama predsednika Srbije.

Omer Karabeg: Ana Brnabić je počela svoj mandat dosta neslavno. Transkript svog intervjua agenciji Bloomberg morala je da nosi na noge ruskom ambasadoru Čepurinu da bi mu dokazala da nije izjavila da bi se Srbija opredelila za Evropsku uniju, ako bi morala da bira između članstva u Evropskoj uniji i bližih veza sa Rusijom. Dakle, umesto da pozove ambasadora u svoj kabinet, što bi uradio svaki premijer na svetu, ona mu ide na noge da se pravda. Zašto je to uradila?

Đorđe Pavićević: Gospođa Brnabić je i inače nespretno počela mandat. Setimo se njenih izjava da će vlada doneti zakon i još nekih koje su pokazivale da je ne interesuju procedure ili da misli da je procedure ne obavezuju. Slučaj sa ruskim ambasadorom pokazuje da ona ili nije poznavala diplomatsku praksu ili je bila naterana da to uradi.

Povučena izjava da 'Rusija pozitivno gleda na evrointegracije Srbije'

Dragan Popović: Moguća su oba tumačenja. Moguće je da je pomislila da je to uobičajena praksa, mada je malo verovatno da u njenom okruženju nije bilo baš nikoga koji bi joj rekao da se to ne radi. Ali moguće je i da je to bila poruka premijerki šta se od nje u budućnosti očekuje. Ne bih isključio ni jedno ni drugo, ali šta god da je bio razlog - to je bilo vrlo nespretno urađeno. Nespretno je blaga reč, bojim se da je to bilo ponižavajuće. Ali nije to ni prvi, ni poslednji put da se zvaničnici Srbije ponižavaju, posebno pred zvaničnicima Ruske Federacije.

Kako Vučić kaže

Omer Karabeg: Kada je najavljivao da će Anu Brnabić da postavi za premijera, Vučić je rekao da će se ona baviti ekonomijom i digitalizacijom, dok će Ivica Dačić voditi politički deo. Međutim, danas vidimo da Ana Brnabić sve više daje političke izjave. Mislite li da je Vučić promenio odluku ili se Ana Brnabić u izvesnom smislu osamostalila?

Đorđe Pavićević: Svakako se nije osamostalila. Našim ustavom je definisano šta radi premijer. Ne određuje predsednik čime će se premijer baviti, nego ustav. U dvostrukoj ulozi predsednika najjače stranke i predsednika države Vučić daje gospođi Brnabić podršku čas kao predsednik najveće stranke, čas kao predsednik države. To govori o tome da ona, kao predsednica vlade, isključivo zavisi od jednog čoveka. Jedino njegov autoritet može da je drži na mestu na kome se sada nalazi - tako da je o nekakvom osamostaljivanju nemoguće govoriti. To se videlo i nedavno kada je pokrenula inicijativu za rekonstrukciju vlade koja je vrlo brzo završila u fijoci.

Gospođa Brnabić je i inače nespretno počela mandat: Đorđe Pavićević
Gospođa Brnabić je i inače nespretno počela mandat: Đorđe Pavićević

Dragan Popović: Mislim da se Ana Brnabić trudi da održi privid da je nezavisna politička ličnost i da funkcija predsednika vlade nešto znači. Ali u Srbiji je to nemoguće. Ovde imamo kompletno rušenje sistema koje traje već šest godina. Urušava se institucija po institucija. Nema nijedne institucije koja je ojačala za ovih šest godina, nema nijedne demokratske procedure koja nije pogažena, jedino što jača - to je vlast Aleksandra Vučića. Mislim da je i Ana Brnabić u funkciji jačanja njegove lične vlasti. Na nominalno najjačoj političkoj funkciji u zemlji mora da bude izrazito apolitična osoba da bi Vučić mogao da upravlja svim i svačim. Tačno je da Ana Brnabić ponekad daje političke izjave. Ali, kada ste po ustavu i po zakonu najmoćnija politička osoba u zemlji - bar bi trebalo da to budete - morate ponekad nešto i da kažete. Neko će nešto da vas upita, pa - hteli ne hteli - morate da se malo bavite politikom ili bar da se pravite da to radite.

Niški klinički centar

Omer Karabeg: Ne samo da u svakoj svojoj izjavi premijerka obavezno hvali Vučića, nego je počela i da ga imitira. Po njoj Srbija u svemu postiže izvanredne rezultate, pa se onda toliko zanese da kaže da se novi Klinički centar u Nišu može merite sa najboljim zdravstvenim ustanovama u Evropi. Ko zna kako izgledaju bolnice u Nemačkoj, pa ako hoćete i u Češkoj, gde ja živim, čovek ne može a da se ne zapita - kako je tako nešto mogla da kaže.

Dragan Popović: Bojim se da se mi već dugo suočavamo sa potpunim odsustvom odgovornosti za javnu reč. To posebno važi za političare, a najviše za one koji su najmoćniji. Oni mogu da kažu bilo šta i nikakve posledice neće snositi. Količina neistina, koje je Vučić izrekao za ovih nekoliko godina koliko je na vlasti, sigurno je rekord u političkoj istoriji Srbije. Sve je to dokumentovano na Istinomeru i sličnim medijima koji se bave tim stvarima. Nema srpskog političara koji je u relativno kratkom periodu izrekao toliko neistina - i to bez ikakvih posledica.

Kad i drugi funkcioneri, uključujući i Anu Brnabić, vide da to prolazi, onda i oni rade to isto. Oni znaju da je bitno da iznesu neku brojku, nema veze što je ona potpuno izmišljena i iskrivljena. Najbolji primer za to je kada je nedavno Vučić bukvalno u glavu izneo procenu koliko će putnika biti za deset godina na niškom aerodromu. Zapamtio sam da je to bio neki šestocifreni broj koji se završava na 68. Kada se Vučić tako ponaša, nije se čuditi što gospođa Brnabić izjavljuje da se naše bolnice mogu meriti sa najboljim bolnicama u Evropi.

Đorđe Pavićević: Vlast stvara jednu potpuno paralelnu realnost koja funkcioniše sama za sebe, nezavisno od toga šta se u zemlji događa. Govorili su nam da Srbija ima najveći rast u regionu, pa kada su se pojavili istiniti podaci, ta priča je zaboravljena. Sve su to priče za jednokratnu upotrebu i služe da se pridobije onaj deo biračkog tela koje nema mogućnost da čuje drugačije mišljenje, niti da utvrdi šta je istinito. Igra sa brojkama i statistikom, koju ova vlast od početka primenjuje, postala je nepodnošljiva, jer vređa zdrav razum.

Vlast uvek pronađe nešto u čemu je ona navodno najbolja i to potkrepi nekim kvazistatističkim ili izmišljenim podatkom. Tako je i sa novim Kliničkim centrom u Nišu. Dobar deo Nišlija verovatno nikada nije bio u nekoj vrhunskoj evropskoj bolnici, pa premijerka očekuje da će joj verovati na reč kada im kaže da će se ubuduće lečiti kao građani najrazvijenih evropskih zemalja.

"Vučić daje gospođi Brnabić podršku čas kao predsednik najveće stranke, čas kao predsednik države", kaže Đorđe Pavićević
"Vučić daje gospođi Brnabić podršku čas kao predsednik najveće stranke, čas kao predsednik države", kaže Đorđe Pavićević

Poreskom inspekcijom na nezavisne medije

Omer Karabeg: Kada je Ana Brnabić došla na čelo vlade, novinari su se ponadali da će se bar malo ublažiti pritisak na medije. Međutim, ubrzo su počele da stižu njene izjave da su mediji u Srbiji slobodni, da nema cenzure, da novinari nemaju čega da se plaše i da u Srbiji nema objektivnih medija, čime je stavila znak jednakosti između režimskih i nezavisnih medija.

Dragan Popović: Samo vrlo neobavešten čovek - što gospođa Brnabić ne bi smela da bude - može da izjavi da u Srbiji nema problema sa medijskim slobodama. A vrhunac je njena izjava kojom je u isti koš stavila sve medije. Rekla da su jedni za vladu, a drugi protiv, a svi su isti - što je zaista bila uvreda za ona malo nezavisnih medija koji profesionalno rade svoj posao. Ako sve medije strpate u isti koš, u pitanju je ne neobaveštenost, nego loša namera. Ali nije samo reč o izjavama nego i postupcima.

Vlada na čijem je čelu gospođa Brnabić ugrožava medijske slobode i vrši pritisak na medije. Ovih dana poreska inspekcija praktično pokušava da ugasi najpoznatiji nezavisni portal na jugu Srbije - Južne vesti. Poreska inspekcija je pod ingerencijom vlade Srbije tako da Ana Brnabić kao premijerka snosi odgovornost za gušenje medijskih sloboda u Srbiji. Iskreno se nadam da se jednog dana, kada sve ovo prođe, gospođa Brnabić neće moći braniti onom čuvenom floskulom kojom se 5. oktobra branila jedna spikerka Miloševićeve televizije - ja sam samo čitala vesti.

Đorđe Pavićević: Stvarno treba biti slep pa izjaviti da postoji sloboda medija u trenutku kada se guše mediji, kada se vrše pritisci ne samo na novinare i urednike, nego i na oglašivače. To Srpska napredna stranka radi otakako je došla na vlast. Podsetio bih da je prvi veliki slučaj bio slučaj Olje Bećković. To je bio test. Ako je to moglo da prođe, onda sve može da prođe. Ako je emisija Olje Bećković, koja je imala toliki ugled i gledanost, mogla da bude ukinuta, onda nijedan novinar ne može da se oseća sigurnim.

Ana i Zorana

Omer Karabeg: Ima li gospođa Brnabić autoritet u vladi Srbije ili je kao nestranačku ličnost smatraju uljezom koga je nametnuo Vučić?

Dragan Popović: Stariji partijski kadrovi bez ikakve sumnje smatraju je uljezom. S obzirom da ona nema nikakvu snagu i da realno ne može da im naškodi, oni se ne libe da to i javno pokažu. Potpredsednica vlade Zorana Mihajlović ne krije da nije srećna što joj Ana Brnabić formalno nadređena. To nezadovoljstvo se neće pretvoriti u sukobe sve dok Vučić ima ogromnu moć i poluge kojima može da ga kontroliše.

"Potpredsednica vlade Zorana Mihajlović ne krije da nije srećna što joj Ana Brnabić formalno nadređena", kaže Dragan Popović
"Potpredsednica vlade Zorana Mihajlović ne krije da nije srećna što joj Ana Brnabić formalno nadređena", kaže Dragan Popović

Tako da ja i napade na Anu Brnabić, koji dolaze iz redova Srpske napredne stranke, posmatram kao deo ovdašnjeg folklora. Postoji jedna nedodirljiva ličnost, a svi ostali su u većoj ili manjoj meri dodirljivi, kada se za to dobije dozvola. Verujem da nećemo dugo čekati da tabloidi počnu sa napadima i na gospođu Brnabić - tek toliko da se zna ko jedini u ovoj zemlji ne sme da se napada.

Omer Karabeg: Pomenuli smo da je Ana Brnabić tražila rekonstrukciju vlade. Ona je tom prilikom rekla da vlada mora funkcionisati kao tim bez sujeta i ličnih promocija, pa je to protumačeno kao aluzija na potpredsednicu vlade Zoranu Mihajlović i još neke ministre. Tim povodom imala je i sastanak sa Vučićem, ali je nakon tog sastanka rečeno da Srbija ima važnijih problema, pa je rekonstrukcija odložena. Mislite li da je to bio njen poraz, da je htela da učvrsti svoj položaj, pa joj nije uspelo?

Đorđe Pavićević: Svakako. Ipak, možda je poraz teška reč zato što Vučić vlada strankom na takv način da nikome ne dopušta da bude ni poražen, ni pobednik. On nije hteo da na čelo vlade postaviti nekoga iz stranke, jer bi time ojačao poziciju tog čoveka u stranci, a to ne odgovara nekome ko hoće da ima neprikosnovenu kontrolu nad strankom. Zato je na mesto i postavio vanstranačku ličnost. Ana Brnabić Vučiću savršeno odgovara zato što je lako zamenjiva, s obzirom da nema nikakvu podršku u stranci. Njeni uspesi će se pripisati stranci, a neuspesi će biti samo njeni.

Omer Karabeg: Zanimljivo je da je premijerka u poslednje vreme počela da odlazi u unutrašnjost i otvara nove pogone, što je do sada bila isključivo Vučićeva privilegija. Mislite li da je to znak da je njena pozicija ipak ojačala?

Dragan Popović: Sumnjam da njena pozicija može da ojača, posebno ne u odnosu na Aleksandra Vučića. Gospođa Brnabić može da otvori ono što joj se dozvoli, ali na krupne događaje, kao što je probijanje tunela na Koridoru 11, dolazi Vučić. Kad se radi o pitanjima koja su potpuno u nadležnosti vlade kao što je preuzimanje niškog aerodroma od strane države, Vučić je taj koji na konferenciji za štampu objašnjava zašto je to urađeno.

I nikome u ovoj zemlji ne pada na pamet da o tome pita predsednicu vlade, jer zna da bi to bilo neozbiljno. Vučić donosi odluke u ovoj državi i ne ustručava se da govori o temama o kojima po ustavnim nadležnostima, koje ima, ne bi smeo da govori. Vučić će premijerki da dozvoli da nešto uradi, ali nema šanse da bi ona mogla da ojača svoj položaj na njegov račun.

Ličnosti za jednokratnu upotrebu

Omer Karabeg: Da li bi se moglo desiti da Ana Brnabić doživi sudbinu drugih nestranačkih ličnosti, poput Lazara Krstića, Kori Udovički, Srđana Verbića i Ivana Tasovca, koje je Vučić uveo u vladu, pa ih posle odbacio?

Dragan Popović: To uvek može da se desi. Oni služe Vučiću za jednokratnu upotrebu, zato ti ljudi brzo otpadaju. Međutim, nisu svi u istom košu, niti imaju isti integritet. Neki pokažu malo više integriteta, pa zbog toga otpadnu, a neki budu odbačeni, jer nisu više korisni. Neki nisu ni odbačeni, već su samo dobili prekomandu kao Ivan Tasovac koji je i dalje vrlo zapažen i vrlo aktivan član ove vlasti. Sve to može da se desi i Ani Brnabić. Sve zavisi od toga kako će se ona ponašati i u kojoj meri će Vučiću biti potrebna. Ako mu više ne bude potrebna, mislim da će vrlo lako da je se reši. Neće to proizvesti nikakve turbulencije u stranci, a još manje u društvu.

Vučić će se lako rešiti Ane Brnabić ako mu ne bude potrebna: Dragan Popović
Vučić će se lako rešiti Ane Brnabić ako mu ne bude potrebna: Dragan Popović

Omer Karabeg: Gospodine Pavićeviću, mislite i vi da će Ana Brnabić proći kao druge nestranačke ličnosti koje su bile u vladi?

Đorđe Pavićević: Verovatno je to njena sudbina. A šta će s njom dalje biti zavisi od toga kakav će biti raskid i kako se ona nakon toga ponašati.

Omer Karabeg: Koji je onda motiv nestranačkih ličnosti da prihvataju sve te položaje i funkcije, kad znaju kako mogu da završe? Izvuku li neku korist iz toga?

Đorđe Pavićević: Verovatno. Ani Brnabić će u biografiji pisati da je bila predsednica vlade Srbije. Ona već ima kontakte sa značajnim ličnostima u svetu i kad završi karijeru u vladi Srbije ona će da kapitalizuje to što je bila premijerka.

Omer Karabeg: Gospodine Popoviću, iz onoga što ste rekli shvatio sam da mislite da gospođa neće Brnabić ostati na mestu šefa vlade do kraja mandata.

Dragan Popović: Nemoguće je odgovoriti na to pitanje. U Srbiji sve zavisi od jedne osobe i njenih planova. Moguće je da budu novi vanredni izbori, pa da gospođa Brnabić nakon tih izbora ostane, ali i da ode. Sve je moguće. Mislim da u Srbiji danas važi ona čuvena parola druga Tita - živimo kao da će sto godina biti mir, a spremamo se kao da će sutra biti rat.

Đorđe Pavićević: Mislim da gospođa Brnabić neće ostati do kraja mandata. Srbiju čeka dosta turbulentan period. Predstoji rešavanje kosovskog pitanja, promena ustava, a treba očekivati i pritiske Rusije i zapadnih država. U takvim okolnostima verovatno slede nekakvi izbori, a nakon njih i odluka - ko će zauzeti mesto premijera. Podsetio bih da je gospođa Brnabić dobila to mesto u trenutku kada je digitalizacija bila vrlo visoko na političkoj agendi Evropske unije. S druge strane, njeno imenovanje trebalo je da Srbiju predstavi kao liberalno društvo koje na čelu vlade ima ženu i osobu drugačije seksulane orijentacije.

Marioneta

Omer Karabeg: Kada je krajem juna prošle godine Ana Brnabić izabrana za premijerku, mnogi iz opozicije su govorili da će ona biti Vučićeva marioneta. Da li se to obistinilo?

Dragan Popović: Mislim da u to nema nikakve sumnje. Verujem da se i ona mnogo ne trudi da opovrgne to mišljenje. Uostalom, svi koji pripadaju izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u Srbiji, a bogami i ogroman deo sudske vlasti, su marionete gospodina Vučića, a Ana Brnabić je sigurno jedna od istaknutijih. Kad je došla na to mesto mnogi su za nju govorili da je fikus. To se i potvrdilo, pokazalo se da je ona još jedan ukrasni element u bašti Aleksandra Vučića.

Đorđe Pavićević: Gospođa Brnabić svakako nije samostalna figura. Njena sudbina je potpuno u rukama jednog čoveka i zavisi od njegove dobre volje. Ona je od nestranačke ličnosti, koja je ušla u vladu kao ministarka državne uprave i lokalne samoprave, evoluirala u pravog predstavnika Srpske napredne stranke koji pre svega poštuje glavno pravilo te partije - a to je da već u drugoj rečenici morate da pomenete predsednika stranke i njegove zasluge za državu, stranku i sve što postoji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG