Dostupni linkovi

Petrović: Savamala, simbol uništavanja vladavine prava


Savamala nakon nezakonitog rušenja objekata u aprilu 2016.
Savamala nakon nezakonitog rušenja objekata u aprilu 2016.

Vesna Petrović iz Beogradskog centra za ljudska prava za 'Zašto?' objašnjava zbog čega je policajac koji je priznao krivicu u zamjenu za uslovnu kaznu jedina osoba koja je procesuirana za slučaj nezakonitog rušenja objakata u Savamali na mjestu izgradnje Beograda na vodi, iako je predsjednik Aleksandar Vučić kao odgovorne za ovaj incident iz aprila 2016. godine označio beogradske vlasti na čelu sa gradonačelnikom Sinišom Malim.

  • Članovi

Ceo taj ugovor koji se tiče Beograda na vodi, koji se naziva Lex specialis, posebno je bio obrazlagan na Skupštini od strane premijera u to vreme i to je prilično problematična stvar.

Ja verujem da će jednoga dana neko taj ugovor pročitati od početka do kraja sa svim skrivenim i neskrivenim članovima i da će se to eventualno ustanoviti.

Kada će se to desiti, ja ne znam.

  • Krivica

Što se tiče dežurnog komandira u to vreme koji je priznao krivicu ja verujem da je celoj javnosti u Srbiji jasno da je čovek to uradio zato što je tako morao da uradi.

To je mišljenje, verujem, svih ljudi koji prate ovaj slučaj.

  • Vlasnik

Ono što je najvažnije, pod jedan, je da su bespravno srušeni objekti.

Čak i da je bespravno sazidan neki objekat, mora da postoji neko rešenje na osnovu koga će neko da sruši objekat, taj ko ruši mora da bude ovlašćeno lice koje ruši, mora da bude tu policija, mora da bude vlasnik tog objekta.

To se nije dogodilo.

  • Fantomke

Policija nije sarađivala sa tužilaštvom, tužilaštvo nije preduzimalo, po meni, dovoljno efikasno i ažurno radnje kojima je trebalo da naredi policiji da istraže odredjene slučajeve.

Počinioci tog dela, ovi u fantomkama, kao i oni koji su naredili da se to dogodi, jer je sigurno neko to naredio, će verovatno ostati skriveni do nekog momenta dok neko ne progovori.

  • Amandmani

Mi ovde imamo potpuno razvaljene institucije.

Mi smo inače počeli tek da gradimo, kao mlada demokratija, neke institucije koje su imale kontrolne uloge, kakav je bio Zaštitnik građana, pa Poverenik za zaštitu pristupa informacijama od javnog značaja, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, međutim te institucije polako jedna po jedna bivaju uništene onog momenta kada se malo više istaknu u smislu kritike, koja je po pravilu opravdana.

Pravosuđe je, u stvari, također na putu da bude uništeno sa amandmanima koji će da budu usvojeni o primeni Ustava, gde se također pravosuđe stavlja pod kapu izvršne i zakonodavne vlasti.

  • Izveštaj

Što se evropskih zvaničnika tiče, oni neprekidno ponavljaju da su reforme ovde uspešne, uglavnom se osvrću na ekonomske reforme, verovatno zato što njihove fabrike bivaju otvorene ovde i koriste našu jeftinu radnu snagu.

Slučaj Savamala je bio napomenut u prošlogodišnjem godišnjem izveštaju Evropskog parlamenta.

To je slučaj koji je simbol uništavanja vladavine prava u ovoj zemlji.

XS
SM
MD
LG