Dostupni linkovi

Rusija štiti, Srbija ne traži


Od izručenja Mirjane Marković (na fotografiji) Srbiji "ništa neće biti"
Od izručenja Mirjane Marković (na fotografiji) Srbiji "ništa neće biti"

Nema zvaničnih reakcija povodom poziva Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) nadležnim organima Srbije da konačno zatraže izručenje Mirjane Marković, udovice Slobodana Miloševića i nekadašnje šefice Jugoslovenske levice (JUL), koja je pre petnaest godina napustila zemlju i u Rusiji 2006. godine dobila politički azil.

Od ekstradicije Mirjane Marković Srbiji ništa neće biti, taj zahtev je odbačen još pre deset godina, kaže direktor Ruskog servisa Radio Slobodna Evropa (RSE) Andrej Šarij.

"Još 2008. ruski zvaničnici su odbacili čak i teoretsku mogućnost da Mirjana Marković i Marko Milošević (sin Slobodana Miloševića i Markovićeve prim.aut.) budu izručeni Srbiji. Ništa od toga neće biti, ta tema uopšte ne postoji u ruskim medijima, niko o tome ne piše, te je to samo priča za srpsku javnost", smatra Šari.

U Rusiji, koja je trenutno i pred predsedničkim izborima zakazanim za 18. mart, nema nikakve šanse da se Moskva bavi takvim zahtevom, dodaje Šarij.

"Sada, u predizbornoj kampanji u Rusiji, kada Vladimir Putin igra na nacionalističku i kartu ruske državnosti, Moskva neće isporučivati ni Mirjanu Marković ni Marka Miloševića", kaže Šarij, koga pitamo i šta ruski zakon kaže o isporučivanju osoba pod Interpolovom poternicom, koje imaju azil u Rusiji.

"Zakon kaže da ako osoba ima status azilanta u Rusiji ne može biti izručena. Zakon, naravno, ako postoji politička volja, može biti i ukinut, promenjen, može se i izgubiti status azilanta, ali ne verujem da će se to dogoditi", pojašnjava Šarij.

Izručenje Mirjane Marković u mnogome bi pomoglo da se rasvetli politička pozadina ubistva Slavka Ćuruvije i Ivana Stambolića, pokušaji atentata na Vuka Draškovića i mnoga druga politička ubistva i progoni političkih protivnika, navodi Liga socijaldemokrata Vojvodine i dodaje da bi Marković nadležnim organima mnogo toga mogla da kaže i o iznošenju novca iz zemllje, švercu cigareta, ratovima i paravojskama, pljačkama društvene imovine, hiperinflaciji i raznim izbornim manipulacijama.

Obeleženo 18 godina od ubistva Slavka Ćuruvije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

Protiv Mirjane Marković se, i to više od decenije i po, vodi sudski postupak u odsustvu zbog, ukoliko se uporedi sa gore navedenim zločinima, relativno minornog dela. Optužnica je, naime, tereti za zloupotrebu službenog položaja u nezakonitom raspolaganju državnim stanovima.

Prema navodima optužnice, Markovićeva se tereti da je kao predsednica direkcije JUL-a iskoristila službeni položaj tako što je nekadašnju generalnu sekretarku Vlade Republike Srbije i vladinu članicu Komisije za stambena pitanja Živku Knežević podstrekivala da dodeli stan Iloni Pešić, dadilji svog unuka, iako ova nije ispunjavala zakonom predviđene uslove. Nakon toga je, prema navodima optužnice, bez ikakvog pravnog osnova, Pešićevoj dodeljen stan na korišćenje u Beogradu.

Optužnica je više puta menjana, a zastarevanje tog dela nastupiće tek 2030. godine.

U predmetu zbog malverzacija sa stanovima optuženo je ukupno 12 osoba, a do sada je zastareo postupak protiv njih petoro.

Ipak, zašto se Mirjana Marković procesuira za ovo krivično delo, a izostala je istraga za mnogo ozbiljnije zločine u čijoj političkoj pozadini je moglo biti njenog uticaja? Zašto u tom pogledu ništa nije bilo preduzeto nakon što je Demokratska opozicija Srbije (DOS) 2000. godine svrgla s vlasti Slobodana Miloševića i preuzela kormilo Srbije?

Liuder LSV i narodni poslanik u aktuelnom sazivu Skupštine Srbije, takođe nekada jedan od lidera koalicije DOS Nenad Čanak kaže da taj politički blok nije mogao ništa da učini jer je bio vrlo heterogena grupacija:

LSV pita kako je moguće da prijateljska zemlja kao što je Ruska Federacija pruži azil Mirjani Marković za kojom je Srbija raspisala Interpolovu poternicu

"Mi smo bili u situaciji za vreme DOS-a da imate jednu oštru prorusku struju koju je predvodio Koštunica i slabiju struju koju je predvodio Zoran Đinđić, koji je morao da lavira i na istok i na zapad da bi pokušao da očuva krhke zametke demokratije.

Podsetiću vas da je Nebojša Pavković ostao godinama posle petooktobarskih promena na čelu Vojske Jugoslavije i da je načelnik RDB (Resor državne bezbednosti) ostao šest meseci posle promena na čelu državne bezbednosne službe, što je bilo više nego dovoljno vremena da se posklanjaju svi podaci o nedelima bivše vlasti. U tom svetlu ni kasnije vlade nisu imale baš bogzna koliko manevarskog prostora u tom smislu, a i nisu mislile da je to prioritetna stvar", navodi Čanak.

LSV pita kako je moguće da prijateljska zemlja kao što je Ruska Federacija pruži azil Mirjani Marković za kojom je Srbija raspisala Interpolovu poternicu i navodi da je to pitanje ruskim zvaničnicima trebalo da postave sve vlade u proteklih deset godina.

Nenad Čanak pojašnjava da je ovaj zahtev upućen u situaciji izuzetno snažne i sve robusnije ruske "ofanzive" na Evropu i Srbiju – i propagandne i špijunske. Uveren je da nekadašnja šefica JUL-a mora da dođe pred lice pravde u Srbiji:

"Mirjana Marković mora stati pred pravosudne organe u ovoj zemlji, da objasni niz stvari koje se tiču vladavine svog muža, ali ne samo njegove, nego i svoje lične, kao neko ko je bio najodgovornija ličnost u organizaciji zvanoj Jugoslovenska levica, koja je upravljala finansijskim tokovima Srbije i odlučivala o životu i smrti u jednom periodu u ovoj zemlji", kaže Čanak.

Druga star na koju se mora odgovoriti, ukazuje Čanak, jeste opšteruska ’ofanziva’ u Srbiji, koja je došla dotle da se Srpska radikalna stranka (SRS) Vojislava Šešelja, koja, nije lustrirana 2000. godine, sada otvoreno zalaže za otvaranje ruskog špijunskog centra u Vojvodini, rušeći tako suverenitet sopstvene zemlje:

"Vi ste došli u situaciju da jedna bukvalno petokolonaška stranka koja radi za interese druge države, koja se bavi time da ugrozi ustavnu kategoriju suverenitet Republike Srbije nesmetano funkcioniše i nesmetano kroz institucije provlači predloge i inicijative koje služe tome da se uništi suverenitet Republike Srbije i njen ustavni poredak", kaže Čanak i ističe da treba hitno reagovati i raskrinkati i rusku obaveštajnu mrežu.

"Ako ne počne da se o njoj javno govori, a onda i da se ona demontira, mi ćemo doći u poziciju da Rusija postane upravo ono o čemu mašta, recimo, Nikolić master Tomislav (Tomislav Nikolić, bivši predsednik Srbije, prim.aut.)i njemu slični – da postane ruska provincija. Niko kome je stalo do boljitka u ovoj zemlji ne može pristati na to da se jedna suverena država, kao što je Srbija pretvori u bespomoćni privezak Ruske Federacije", naglašava Čanak.

U Srbiji se ne poštuju nezavisne tri grane vlasti – izvršna, sudska i zakonodavna: Dragan Šutanovac
U Srbiji se ne poštuju nezavisne tri grane vlasti – izvršna, sudska i zakonodavna: Dragan Šutanovac

"Svako ko je optužen treba da se pojavi na sudu. Ja sam tu principijelan, to uopšte nije u vezi sa tim o kome se radi", kaže za RSE predsednik opozicione Demokratske stranke (DS) Dragan Šutanovac.

Upitan zašto za vreme vlasti DS-a Mirjana Marković nije bila pod istragom za teška politička krivična dela nego joj se sudi za u poređenju sa njima gotovo nevin čin, Šutanovac kaže:

"Ja nisam pristalica one vrste nastupa političara u kojima oni apriori optužuju, osuđuju i izvršavaju kaznu. Znači, gospođa Marković, kao i svaki drugi građanin, trebalo bi, što je u skladu za zakonom, da se pojavi na sudu za ono što joj se stavlja na teret. Činjenica što je gospođa Marković vodila jednu od stranaka vladajuće koalicije koja je Srbiju potpuno devastirala ima, s jedne strane, političku konotaciju, ali, s druge, ako me pitate zašto nisu podignute optužnice za razna dela koja su pominjana i stavljana njoj na teret kroz medije – ja to ne bih zaista da komentarišem pošto ja nemam podatke, a nisam čovek koji na taj način optužuje bilo koga", kaže lider DS.

Može li činjenica da je DS od 2008. do 2012. godine bila na vlasti u koaliciji sa Socijalističkom partijom Srbije (SPS), dakle, Miloševićevom strankom koja je do 2000. godine bila u koaliciji sa JUL-om Mirjane Marković - partijom koja je, uz JUL nesumnjivo teško devastirala Srbiju – može li, dakle, to biti u nekoj vezi s tim što je istraga protiv Markovićeve u tom periodu bačena pod tepih?

"Sama činjenica da vi to mene pitate na ovaj način ukazuje na to da se u Srbiji ne poštuju nezavisne tri grane vlasti – izvršna, sudska i zakonodavna. Dakle, ja se kao demokrata i kao predsednik Demokratske stranke zalažem za to da pitanje bude postavljeno nezavisnoj grani vlasti, a to je pravosuđe", odgovara Šutanovac.

Nakon pojašnjenja da je pitanje postavljeno zato što pravosuđe niti je do sad bilo niti je danas nezavisno, o čemu svedoče i svi prethodni izveštaji Evropske komisije, ovako odgovara:

"To je u stvari katastrofa i zbog toga Demokratske stranka i predlaže ustavne promene po kojima će i tužilaštvo i pravosuđe, odnosno, sudstvo, biti potpuno nezavisno od izvršne i zakonodavne vlasti i posle kojih se sudije i tužioci neće okretati prema vlasti već prema zakonima, pravu i pravdi", kaže Dragan Šutanovac.

Činjenicu što šefica JUL-a Mirjani Marković nije bila pod istragom zbog ozbiljnijih krivičnih dela nego što je ono za koje je optužena Zoran Ivošević, nekadašnji sudija Vrhovnog suda Srbije, za RSE objašnjava političkim pritiskom na tužilaštvo.

"Kao i u mnogim drugim slučajevima, tužilašto čini ono što tužioci kao nalog dobiju od političkih vlasti. Ja pri tom ne mislim samo na ovu vlast, svi oni iz prethodnih političkih vlasti su vršili takođe uticaj na javne tužioce koji su bili popustljivi prema tim uticajima. Javnost ima pravo da zna šta se tu zbilo, kad je reč o teškim političkim zločinima. Ako Mirjana Marković nije kriva – pa i to je dobro da se zna, a ako je kriva, bogami, treba da odgovara. A to što je nekom dala stan – pa tih slučajeva je bilo na hiljade u ovoj zemlji", kaže Ivošević.

O nečinjenju pravosuđa koje traje već sedamnaest godina kad je reč o istragama o eventualnoj povezanosti Mirjane Marković sa teškim krivičnim delima političkih likvidacija u Srbiji, Jovo Bakić, politički analitičar i profesor beogradskog Filozofskog fakulteta, ima sledeće viđenje:

Tražiti odgovore na konkretna pitanja: Jovo Bakić
Tražiti odgovore na konkretna pitanja: Jovo Bakić

"To je sve povezano sa činjenicom da se u istragama o ubistvu, na prvom mestu, Ćuruvije i Ivana Stambolića nije daleko odmaklo. I tu je, meni se čini, problem povezanosti struktura i državne bezbednosti sa režimom Slobodana Miloševića i sa profesionalno urađenim ubistvima, što je stvar koja izaziva jezu, ali čini mi se da je ta sprega i međusobna zaštita političko-bezbednosnih struktura odgovor na to pitanje. Ta ubistva nisu razjašnjena, a Mira Marković je osoba koja bi u svakom slučaju tu morala da bude pod istragom. Sudstvo je takvo kakvo je, dakle, čitav pravosudni sistem je potpuno truo i nakaradan i u tom smislu mi ovde otprilike možemo da tražimo odgovore na pitanje zbog čega Mirjana Marković nije pod istragom za ta zlodela", ocenjuje Bakić.

Inače, u žižu pažnje Mirjanu Marković ovih dana vratila je i njena ispovest dnevnom listu "Kurir", u kojoj ona u tri nastavka priča o tome kako skromno živi u Rusiji, kako ona i njen muž nisu imali novac koji im pripisuju oni koji o tome pričaju, kako je Peti oktobar plod izdaje, kako je Haški sud ubio Miloševića i tako dalje.

Takođe, Marković je navela i da nema nameru da se vrati u Srbiju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG