Dostupni linkovi

Proces bez kraja


Mirjani Marković se sudi u odsustvu, jer živi u Rusiji u koju je otišla februara 2003.
Mirjani Marković se sudi u odsustvu, jer živi u Rusiji u koju je otišla februara 2003.

Viši sud oslobodio je bivšeg direktora Savezne uprave carina Mihalja Kertesa, nekadašnju sekretarku Vlade Srbije Živku Cicu Knežević i bivšeg ministra Branislava Ivkovića odgovornosti da su pre 20 godina zloupotrebili službeni položaj prilikom dodele državne nekretnine u Beogradu.

Suđenje udovici bivšeg predsednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, Mirjani Marković, u izdvojenom postupku, takođe u slučaju nabavke stanova, biće nastavljeno 22. februara.

Sudija je prvostepenu oslobađajuću presudu obrazložila time da "tužilaštvo ni na koji način nije ponudilo dokaze da je Kertes podstrekivao Knežević da mu da stan, a Ivkovića da to rešenje potpiše".

Kako je objasnila, "tužilaštvo je svoje optužbe dokazivalo pisanim dokazima, rešenjem o dodeli stana i dokumentima koja se odnose na vlasništvo stanova u Beogradu i Bačkoj Palanci i ničim više".

Dodaje se da na sudu jeste utvrđeno da je Savezna vlada jedan od stanova koje je imala u vlasništvu prebacila Republičkoj vladi, kako bi u skladu sa ranijom odlukom taj stan bio dodeljen Kertesu jer se zbog posla preselio u Beograd, a stan u kojem je boravio bio je bezbednosno neuslovan, i da to nije sporno.

Inače, ova presuda izrečena je nakon više od 15 godina od pokretanja procesa, 2002. godine.

Nekadašnji sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević - uz ogradu da presude u predmetima u kojima ne učestvuje i u njih nema uvid može da komentariše isključivo kao građanin - osvrće se na obrazloženje suda da nisu obezbeđeni valjani dokazi.

"Stvari su vrlo jasne - nema dokaza i, ako nema dokaza, onda nema druge nego da se donese oslobađajuća presuda. Ali, to "nema dokaza", čekamo 20 i više godina, a ako je stvar tako prosta i tako jednostavna, onda je čekanje besmisleno... Ja, ipak, ne bih rekao da u tako čistoj i tako jasnoj stvari treba čekati toliko dugo na jednu takvu odluku", rekao je Ivošević.

Treba reći da se od otvaranja procesa do danas promenilo više predsednika i članova sudskog veća, a suđenje su obeležila i odlaganja ročišta iz različitih razloga - od nedolaska optuženih i svedoka, promene Zakonika o krivičnom postupku, pa do preklapanja termina s pretresima u Specijalnom sudu. Takođe, optužnica je menjana u više navrata, a postupak protiv dvoje optuženih je zastareo.

Predmet nezakonite dodele državnih stanova je, inače, jedan od najstarijih slučajeva pred Višim sudom u Beogradu.

Centar Beograda
Centar Beograda

​Upravo vreme koje je proteklo prvo bi trebalo da zabrine kada je ovaj slučaj u pitanju, mišljenje je direktora Komiteta pravnika za ljudska prava (YUKOM) Milana Antonijevića. On, ipak, ukazuje da presudu treba posmatrati kao prvostepenu i videti kako će se odvijati dalji postupak.

"Zabrinjava to što posle toliko vremena, u predmetu gde je uloženo toliko energije i od strane tužilaštva, takođe i od strane suda pred kojim se ovaj postupak vodio, da imamo ovakav epilog. Mislim da je vreme ono što prvo treba da nas zabrine - znači da je potrebno više od dve decenije da se postupak okonča barem prvostepenom presudom", reči su Antonijevića.

Drugo što treba analizirati, navodi on, je sama izreka presude.

"Treba videti koliko tu ima elemenata za utvrđivanje odgovornosti i koliko je tu bilo moguće učiniti više da se dođe do same odgovornosti", kaže Antonijević, dodavši da je presuda samo izrečena, ne još uvek i dostavljena, tako da se tek nakon uvida u nju može videti koliko tu još ima posla i kakav će biti dalji odnos Tužilaštva prema predmetu.

Antonijević: Posle toliko vremena imamo ovakav epilog
Antonijević: Posle toliko vremena imamo ovakav epilog

​Inače, troje sada prvostepeno oslobođenih samo su deo grupe koja je sumnjičena za nezakonitu dodelu stanova od kada je taj predmet otvoren.

Iz tog procesa je izdvojen postupak protiv Mirjane Marković i nekoliko radnika DIPOS-a, preduzeća koje se danas bavi iznajmljivanjem nepokretnosti u vlasništvu države. Protiv njih se proces vodi zbog dodele stana Iloni Pešić, dadilji unuka Mirjane Marković, iako ona nije ispunjavala zakonom predviđene uslove. Suđenje u tom delu slučaja će biti nastavljeno 22. februara.

Na ovoj optužnici je i nekadašnji šef Državne bezbednosti Jovica Stanišić, ali se on nalazi u Hagu, gde mu se ponavlja suđenje za ratne zločine pred Mehanizmom koji je nastavio rad zatvorenog Tribunala.

Optužnica protiv Mirjane Marković je menjana dva puta - 2010. godine kada je Tužilaštvo, svega nekoliko dana pre nego što bi postupak zastareo, promenilo krivično delo iz nezakonitog posredovanja u zloupotrebu službenog položaja i 2016. godine.

Uprkos tome što je dovođena u vezi sa brojnim aferama, ovo je jedini postupak koji se u Srbiji vodi protiv bivše predsednice JUL-a. Sudi joj se u odsustvu jer živi u Rusiji, u koju je otišla februara 2003. godine.

Predstavnici Generalnog tužilaštva Ruske Federacije 2010. godine su potvrdili da ona u Rusiji uživa status političke izbeglice i da ne može da bude uhapšena po poternici srpskog Interpola, koja je raspisana za njom 2005. godine i još je na snazi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG