Dostupni linkovi

Ubistvo Ćuruvije: Dokazi protiv Mirjane Marković


Mirjana Marković
Mirjana Marković
Hoće li ubistvo novinara Slavka Ćuruvije izvršeno pre 15 godina, nakon najnovijih hapšenja neposrednih izvršilaca i osumnjičenih za organizovanje ubistva od strane visokih funkcionera Državne bezbednosti, dovesti i do naručioca u vrhu tadašnje vlasti? Na šta obavezuje činjenica da je ovo ubistvo okarakterisano kao politički motivisano državno ubistvo, kako je rečeno na pres konferenciji od strane najviših državnih zvaničnika?

Advokat brata Slavka Ćuruvije, Rajko Danilović koji je svojevremeno podneo tužbu protiv Mirjane Marković, predsednice uticajne partije JUL i supruge Slobodana Miloševića, kaže za RSE da postoje jaki dokazi da je ona naručila to ubistvo.

„Dva su najvažnija dokaza. Jedan je njena izjava da je Ćuruvija izdajnik i da će odgovarati. Zatim je objavljen članak 'Ćuruvija sačekao bombe', koji je naručila Mirjana Marković, po svedočenju novinara koji je potpisao članak. Drugi dokaz je to što je (Milan) Radonjić (uhapšeni visoki funkcioner DB-a) komandovao akcijom praćenja Ćuruvije („javite mi svakih deset minuta gde se nalaze Slavko i Branka“) iz štaba JUL-a, partije Mirjane Marković, opštinskog odbora Stari grad. Znači, Mira Marković i Slobodan Milošević, taj mračni bračni par je naručivao ubistva svojih političkih protivnika ili ljudi koje je iz nekih specijalnih razloga trebalo ukloniti“, navodi Danilović.

Jovu Ćuruviju smo pitali da li je njegov brat govorio o tome da mu Mira Marković radi o glavi:

Branka Prpa
Branka Prpa
„Ne da mu radi o glavi, nego da očekuje da će da mu radi o glavi. Mislim da je slutio da je ušao u zonu sumraka i da može da mu se nešto desi. Ne samo zato što je došao u sukob sa Mirom Marković već sa celim režimom.“

Branka Prpa, supruga Slavka Ćuruvije kaže da je jasno da se takvo ubistvo ne može izvršiti bez direktnog naloga sa vrha države.

„Sad se mi možemo baviti rekonstrukcijom, šta sve podrazumevamo pod vrhom države. Ne treba zaboraviti da su tvorci Zakona o javnom informisanju po kojem od jeseni 1998, godine počinju progoni novinara, uključujući Slavka na prvom mestu, da su tvorci tog Zakona JUL i Srpska radikalna stranka. Ima tu gomila aktera u celoj toj priči. Zato sam ja očekivala da će se Vučić izviniti, ne zato što se čekalo 14 godina da bi se uhapsile ubice, nego zato što je učestvovao u takvoj vlasti i to na poziciji ministra informisanja“, kaže Prpa.

Teške reči koje obavezuju državu

Pokušali smo da čujemo i bivše bliske saradnike Mirjane Marković. Reditelj Ljubiša Ristić nije bio raspoložen za razgovor preko telefona a, kaže, nije slušao ni pres konferenciju na kojoj je saošteno da su ubice Slavka Ćuruvije iza rešetaka.

Profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić smatra da je moguće da i u slučaju Slavka Ćuruvije, slično kao i u procesu za ubistvo premijera Zorana Đinđića, pravi nalogodavci ostanu van domašaja pravde.

„Te teške reči da je ubistvo učinila država obavezuju ovu državu, a tu mislim na njene pravosudne organe a ne ograne vlasti, ne na premijera, ne na prvog potpredsednika, nego na nadležne organe, dakle, Tužilaštvo i sud da utvrde kakvu će optužnicu podneti. Treba reći da je to ubistvo izvršio jedan režim kojim je rukovodio Milošević, a u kome su neki današnji vrlo visoko pozicionirani funkcioneri, kao što je premijer, kao što je prvi potpredsednik Vlade, pa i predsednik države, imali veoma istaknuta mesta. Tu možda treba tražiti odgovor na pitanje zbog čega se ne ide potpuno duboko u pronalaženje inspiratora. Inače, priču da je možda dala nalog za ubistvo Mirjana Marković ja ne bih isključila kao mogućnost, ali problem je u tome što je ona u Rusiji i što nema neke velike verovatnoće da bi mogla da se pojavi pred istražnim organima.“


Mirjana Marković je u februaru 2003. godine pobegla u Rusiju. Tada je bila optužena za malverzaciju u dodeli stana svojoj kućnoj pomoćnici. Nikada nije saslušavana u vezi sa ubistvom Slavka Ćuruvije.

Slavko Ćuruvija, vlasnik Dnevnog telegrafa, ubijen je na Uskrs 1999. godine usred NATO bombardovanja tadašnje SR Jugoslavije, prethodno javno optužen u naručenom novinskom tekstu za izdaju zbog kritike tadašnjeg režima.
XS
SM
MD
LG