Dostupni linkovi

Mira Marković: Odmah bih se vratila u Srbiju


Supruga bivšeg predsednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića, Mirjana Marković izjavila je, samo dan pošto je ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Konuzin saopštio da se legalno preselila u Rusiju, da bi se odmah vratila u Srbiju.

"Vratila bih se doveče u Srbiju. Eventualno ujutro, ukoliko ne bih stigla odmah da se spakujem. Ali, to ne zavisi od mene", rekla je u intervjuu za današnji "Pres" Markovićeva, kojoj se u Srbiji sudi u odsustvu za zloupotrebu službenog položaja.

Na pitanje od koga zavisi, od srpskih vlasti i ukidanja optužnice, ona je odgovorila: "Ne znam".

Redakcija "Presa" je navela da je kratak razgovor sa Mirjanom Marković obavljen telefonom "zahvaljujući ministru za infrastrukturu Milutinu Mrkonjiću, koji se, dok smo dogovarali intervju, čuo sa suprugom Slobodana Miloševića".

Markovićeva je rekla i da se ne plaši eventualnog hapšenja u Beogradu, i ponovila da njena odluka o povratku "sigurno ne zavisi od mene".

Bivša predsednica JUL-a je navela i da je u kontaktu sa porodicom, sinom Markom koji živi u Moskvi, i kćerkom Marijom, koja živi u Crnoj Gori.

Na pitanje da li njen sin Marko razmišlja o povratku u Srbiju, Markovićeva je odgovorila: "To biste morali njega da pitate. Nisam njegov portparol".

Ona je odbila da komentariše poruku ruskog ambasadora Konuzina koji je obelodanio da ona legalno boravi u Rusiji.

Markovićeva, kojoj se u Srbiji sudi u odsustvu, a koju Rusija odbija da izruči, novom kvalifikacijom krivičnog dela, umesto nezakonitog posredovanja, u Srbiji se tereti za zloupotrebu službenog položaja, za šta je zaprećena kazna do 12 godina zatvora.

Markovićeva je objavila i novu knjiga pod nazivom "Destierrada e imperdida II" (Prognana i neizgubljena), u kojoj se nalaze tekstovi koje je pisala na portalu Udruženja "Sloboda", koje je formirano nakon odlaska Slobodana Miloševića u Haški tribunal.

"Srećna sam i očarana zbog nove knjige. Sviđa mi se njeno ime, a posebno sam oduševljena slikom na naslovnoj strani. Ako niste primetili ja sam na slici. I ja sam to sama slikala", kazala je ona.
XS
SM
MD
LG