Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rovovski rat oko Povjerenstva o Agrokoru


Ivica Todorić, ispred suda u Londonu 7. novembra 2017.

Usprkos namjeri opozicije da parlamentarno istražno povjerenstvo o Agrokoru iskoristi kao tribinu za rasvjetljavanje odnosa Agrokora, Ivice Todorića i politike, to im – čini se – neće uspjeti. HDZ planira na sutra na sjednici povjerenstva većinom glasova odlučiti o prekidu rada, jer su se stekle zakonske okolnosti.

Bjegunac pred hrvatskim pravosuđem Ivica Todorić ponudio je dati iskaz britanskim istražiteljima, potvrdio je njegov hrvatski odvjetnik Čedo Prodanović.

„To ovisi. On je ponudio takvu mogućnost i vidjet ćemo da li se to može realizirati.“

U međuvremenu, nastavlja se rovovska bitka između HDZ-a i opozicije oko dalje rada saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor. Takva povjerenstva po sili zakona prestaju sa radom, ako krene pravosudni postupak, kaže šef HDZ-ovog parlamentarnog kluba Branko Bačić, a dan ranije je istraga protiv Todorića i drugih za financijski kriminal težak milijardu i po kuna (200 milijuna eura) postala pravomoćna.

„Prema tome, Istražno povjerenstvo za ispitivanje okolnosti oko Agrokora nakon pravomoćnosti rješenja Županijskog suda u Zagrebu o otvaranju istrage prestati će sa radom.“

Iz HDZ-a se čuje da će sutra njihovi članovi doći na Povjerenstvo i – kako imaju većinu – izglasati prestanak njegovog rada. Opozicija ne želi na to pristati.

„Sutra je novi dan, SDP ima plan. Sabor je osnovao istražni povjerenstvo, i jedino ga Sabor može ukinuti. HDZ-ovo opstruiranje rada u istražnom povjerenstvu je nešto s čime se susrećemo posljednjih nekoliko mjeseci. Oni od početka nisu htjeli to povjerenstvo“, kaže predsjednik Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) Davor Bernardić.

Nije potrebna nikakva saborska odluka, i Povjerenstvo se ne ukida, odgovara Bačić.

„Ono sada prestaje sa radom, ali - ako se obustavi istraga, ako se ne podigne optužnica, ako bude podignuta, a sud je ne prihvati - ovo povjerenstvo može nastaviti sa radom.“

Predsjednik Povjerenstva, socijaldemokratski zastupnik Orsat Miljenić se ne slaže.

„Rješenje o provođenju istrage je javno, i sada svi mogu vidjeti o čemu se vodi istraga, i normalno je da Povjerenstvo o tome ne smije. Ali o svim drugim pitanjima koja nam je sabor stavio u zadaću ne samo da smijemo, nego i moramo raditi. Da raščistimo ove nedoumice: ako vam glavni državni odvjetnik dva puta javno kaže da rad Povjerenstva ne utječe na istragu, to znači da sve to što mi radimo ne utječe na ono što on radi. dakle, nema nikakvog razloga da Povjerenstvo prestane ili zastane sa svojim radom.“

Milljenić o tome zašto Povjerenstvo smeta HDZ-u: „Zato što smo počeli postavljati pitanja i predlagati i dovoditi svjedoke koji ukazuju na vezu HDZ-a s Agrokorom i Todorićem, i očito je to nešto što se treba zaustaviti.“

HDZ ima većinu i u Povjerenstvu i u Saboru, pa može izglasati što hoće. Opozicija će i dalje prosvjedovati, ali sa jednom javnom tribinom manje, a moguće je da oporbena manjina pokuša i nastaviti s radom Povjerenstva u krnjem sastavu. Većina analitičara se slaže da bi povjerenstvo koje bi rasvijetlilo odnose politike i Agrokora bilo apsolutno u javnom interesu, ali opozicija je bila preslaba da se za to izbori, a HDZ je u procjeni da bi mu to nanijelo političku štetu bio jači.

U međuvremenu, upravo potvrđena istraga može potrajati 18 mjeseci, i onda još dva mjeseca može trajati pisanje optužnice. Spis je već sada debeo 47.600 stranica, i planira se pozvati 68 svjedoka, a bit će ih pouzdano još mnogo više. Najnovije financijsko izvješće za prvih devet mjeseci pokazuje da sve kompanije iz sustava Agrokora posluju pozitivno. Dogovor vjerovnika i plan restrukturiranja koncerna još se čeka.

XS
SM
MD
LG