Dostupni linkovi

Zagreb: Pravomoćna istraga protiv Todorića i ostalih


Sjedište Agrokora u Zagebu

Istraga protiv Ivice Todorića i njegovih suosumnjičenika postala je pravomoćna jer je sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odbacio žalbe obrane na odluku o pokretanju istrage koju je tužiteljstvo donijelo još 18. oktobra.

Na pokretanje istrage žalbe je najprije podnijela većina od 12 osumnjičenih Agrokorovih menadžera i revizora koji su vlasniku posrnulog koncerna navodno pribavili čak nešto manje od oko 1,5 milijarde eura. Potom su to učinili i sinovi vlasnika posrnulog koncerna – Ante i Ivan koji su se u Hrvatsku vratili tek nakon što je zagrebački Županijski sud odbio zahtjev tužiteljstva da se Todorićevim suosumnjičenicima odredi istražni zatvor.

Žalbu na pokretanje istrage posljednji je preko svojih odvjetnika podnio i Ivica Todorić kojemu je jedinom određen istražni zatvor, a on se od hrvatskih vlasti za koje tvrdi da ga politički progone sklonio u London odakle odbija izručenje.

Uz Todorića i sinove istragom u slučaju Agrokor su obuhvaćeni i Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić.

Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor. Ukupnoj šteti uz Todorićevu navodnu "nepripadnu imovinsku korist" od milijardu i 142 milijuna kuna državno odvjetništvo pribraja i dodatnih 320 milijuna kuna pribavljenih za "jednu pravnu osobu" krivotvorenjem isprava i nezakonitim vođenjem poslovnih knjiga.

XS
SM
MD
LG