Dostupni linkovi

Ivanković: Mislim da Todorić želi srušiti Vladu


Ivica Todorić prilikom izlaska iz zgrade suda, London
Ivica Todorić prilikom izlaska iz zgrade suda, London

Ne stišavaju se stručne i medijske reakcije na odluku britanskog pravosuđa da će vlasnik koncerna Agrokor Ivica Todorić na slobodi čekati odluku suda o hrvatskom zahtjevu za izručenjem, zakazanu tek za travanj 2018. godine.

Sve strane u ovoj gospodarsko-kriminalno-sudskoj priči nastavit će po svojim planovima, kažu analitičari i upozoravaju da će Todorićevi branitelji imati mnogo argumenata u korist svoje teze da Todorić u Hrvatskoj ne bi imao fer i pravično suđenje, upozoravaju stručnjaci.

Nitko stručan nije iznenađen odlukom britanskog suda da ne pošalje Ivicu Todorića po hitnom postupku na avion za Hrvatsku, preciznije za zatvor Remetinec na rubu Zagreba. On ostaje u Londonu, ali mora uplatiti 100.000 funti jamčevine, supruga i on moraju predati putne isprave, morat će nositi sigurnosni elektronski uređaj na nozi, ne napuštati London i javljati se britanskoj policiji triput tjedno.

Zbog složenosti slučaja britanski sud uzeo si je vremena do 10. travnja sljedeće godine, kada će – nakon što prouči opsežnu dokumentaciju – odlučivati o hrvatskom zahtjevu za izručenje i Todorićevim argumentima protiv toga. Ako se donese neka odluka, postoje još dvije razine gdje se Hrvatska ili Todorić mogu žaliti, pa sve može potrajati i godinu dana, kažu poznavatelji.

Ivicu Todorića brani odvjetnik Timothy Otty, koji je među ostalim 2013. godine zastupao osnivača i vlasnika srpskog Delta Holdinga Miroslava Miškovića. Hrvatske vlasti nisu najsretnije.

Hrvatski premijer Andrej Plenković očekuje da britanska strana pojasni zašto se nije udovoljilo hrvatskom zahtjevu.

"Dakle, na Državnom odvjetništvu, koje i upućuje europski uhidbeni nalog odgovarajućim tijelima Ujedinjene Kraljevine, je da traži pojašnjenje za ovakvu odluku", kaže Plenković.

Što dalje?

Urednik portala Ideje.hr i ekonomski analitičar Željko Ivanković u izjavi za Radio Slobodna Europa uvjeren je da će sve strane u ovom postupku. dakle i Todorić, nastaviti po svom planu.

"Vjerovnici u roll-up kreditu će nastaviti prema svom ugovoru, a on im omogućava upravljanje Agrokorom i upravljane raspletom u Agrokoru. Vlada nema neku drugu mogućnost, a Todorić je očito prije planirao i nastavit će prema svom planu zapravo podrivati Vladu. Ja mislim da on hoće srušiti Vladu", ističe Ivanković.

Ivanković: Vlada nema drugu mogućnost
Ivanković: Vlada nema drugu mogućnost

Sveučilišni profesor Josip Kregar ocijenio je kako je odgoda izručenja ne samo očekivan, nego i planiran potez od strane Todorićevih odvjetnika, koji su uvjereni da će on baš u Londonu najlakše obraniti svoju slobodu i otezati postupak.

"Upozorio bih da je i u ranijim sličnim slučajevima i u drugim zemljama – kada je Hrvatska tražila ekstradiciju – dolazilo do odugovlačenja postupka s objašnjenjem da osumnjičenik ne bi imao jednake šanse pred pravosuđem, da se radi o diskriminacijskim postupcima i slično. Sjetite se samo 'kapetana Dragana', Zagorca ili Sanadera, koliko su se ti postupci razvukli", riječi su Kregara.

Kregar: Odgoda izručenja je planiran potez
Kregar: Odgoda izručenja je planiran potez

Josip Kregar navodi kako odugovlačenje cijelog postupka nije u interesu samo Todoriću, nego i hrvatskim vlastima, što se vidi po postupku u Hrvatskoj.

"Cijeli postupak se vodi tako da se oteže i da nitko neće postaviti ona elementarna pitanja – tko je pomogao Ivici Todoriću i gdje su novci?", pita se profesor Kregar.

London je i inače uobičajeno utočište talijanskim, ruskim i drugim tajkunima pred utemeljenim ili politički motiviranim progonom njihovih matičnih zemalja i postoji niz odvjetnika specijaliziranih za sprečavanje njihove ekstradicije.

Stručnjaci upozoravaju da će Todorićevi odvjetnici, budu li se pozivali na članak 6. Europske konvencije o ljudskim pravima i na to da Todorić u Hrvatskoj ne bi imao fer i pravično suđenje, imati dosta argumenata u izjavama političara koje presumiraju njegovu krivnju, podnose protiv njega kaznene prijave i slično.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG