Dostupni linkovi

Ruski poslanici glasali za nacrt zakona o stranim medijima


Pjotr Tolstoj, potpredsednik Dume
Pjotr Tolstoj, potpredsednik Dume

Ruski poslanici glasali su danas za nacrt zakona kojim se strani mediji mogu označiti kao "strani agenti", što je odgovor Moskve na takvo registrovanje ruske televizije Russia Today (RT) u Sjedinjenim Državama, prenijele su ruske agencije.

Ukupno 449 od 450 poslanika glasalo je za nacrt zakona. Zakon će biti podvrgnut glasanju tokom dana u gornjem domu parlamenta, Savjetu Federacije, poslije čega treba da ga potpiše predsjednik Vladimir Putin da bi stupio na snagu.

Novi zakon predstavlja izmjenu postojećeg zakona iz 2012. godine koji se do sada odnosio samo na nevladine organizacije.

Odluku o označavanju nekog stranog medija kao "stranog agenta" donosit će rusko Ministarstvo pravde.

"Bili smo primorani na to. Niko to nije želio ali to neće uticati na slobodu medija u zemlji", izjavio je potpredsjednik donjeg doma parlamenta, Dume, Pjotr Tolstoj.

Prema zakonu iz 2012. godine, nevladine organizacije koje dobijaju stranu finansijsku pomoć i imaju "neku političku aktivnost" označene su kao "strani agenti", što je ocjenjeno kao sporna formulacija koja podsjeća na onu koja se koristila u nekadašnjem Sovjetskom Savezu za disidente.

Obavještajne službe Sjedinjenih Država tvrde da je televizija RT bila oruđe Rusije za miješanje u američke predsjedničke izbore prošle godine, što je Moskva demantovala u nekoliko navrata.

"Radio Slobodna Evropa (Radio Free Europe / Radio Liberty) je svjestan današnje odluke ruske Dume kojom se strani mediji mogu označiti kao 'strani agenti' ", navodi se u izjavi Radija Slobodna Evropa.

"Nećemo spekulirati o narednim potezim koje Rusija može poduzeti nakon današnjeg glasanja, odnosno kako će se odluka odraziti na nas."

"Nije korektno današnje glasanje posmatrati kao 'recipročan' odgovor na zahtjeve s kojima se suočavaju neki ruski mediji u Sjedinjenim Državama."

"Russia Today (RT) i Sputnjik svoje sadržaje slobodno objavljuju u Sjedinjenim Državama, dok je Radio Slobodna Evropa zbog administracijskih pritisaka ostao bez svojih partnerskih emitera i nema pristup kablovskim operacijama."

"Reportere Radija Slobodna Evropa uznemiravaju i fizički napadaju u Rusiji, dok se novinari RT-a ne suočavaju sa ovakvim prijetnjama u Sjedinjenim Državama", navodi se u izjavi Radija Slobodna Evropa.

Posao Radija Slobodna Evropa je da pružanje tačnog i objektivnog novinarstva našoj publici ruskog govornog područja širom svijeta, uključujući i u samoj Rusiji. Radujemo se nastavku našeg novinarskog rada.

XS
SM
MD
LG