Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Čović: Početkom iduće godine kandidatski status za EU


Dragan Čović, predsjedatelj Predsjedništva BiH

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je u utorak u Travniku kako BiH do kraja ove godine može očekivati aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP) u NATO, a početkom iduće godine kandidatski status za članstvo u Europskoj uniji (EU).

Vjerujem da ćemo početkom iduće godine imati kandidatski status, a za to je potrebno usvojiti akcize. Riješili smo pitanje prometne zajednice te nam trebaju proračuni i odgovori na Upitnik Europske komisije - kazao je Čović novinarima, nakon sastanka s predstavnicima Vlade Srednjobosanske županije (SBŽ).

Kako je dodao, za daljnji razvoj, kao i euroatlantske integracije BiH, potrebna je, prije svega, politička stabilnost zemlje.

Već dugo razgovaramo o izborima i kroz te razgovore smo izgubili osjećaj za realne probleme naših žitelja, i u ovoj sredini, ali i diljem BiH - ustvrdio je Čović.

Na sastanku sa članovima Vlade SBŽ-a je, kako je rekao, razgovarano o problemima koje je potrebno riješiti i projektima koji se očekuju, a jedan od njih je izgradnja brze ceste Lašva - Travnik.

Vjerujem da će federalna Vlada do kraja godine stvoriti preduvjet za ovaj, i brojne druge projekte. Mislim da su sredstva za to osigurana i da je sada u pitanju više tehnička problematika - naglasio je Čović.

Istaknuo je kako će u narednih 15 dana obići i ostala područja u BiH, a cilj je stvoriti kompletnu sliku o potrebama i aktivnostima tih sredina, kako bi se tražila rješenja, ali i prenijele informacije predstavnicima EU.

XS
SM
MD
LG