Dostupni linkovi

Wigemark: Spremno 500 miliona eura kada BiH usvoji akcize


Lars-Gunnar Wigemark, šef delegacije EU u BiH
Lars-Gunnar Wigemark, šef delegacije EU u BiH

Cijela međunarodna zajednica saglasna je da su BiH potrebne reforme, rekao je šef Delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark. Na konferenciji povodom promocije knjige "Vizija 2020: Reforme u BiH - put ka evropskoj budućnosti" u Sarajevu, Wigemark je ocijenio da je reformska agenda uspjela vratiti BiH na put prema EU.

Istakao je da što budu uspješnije strukturne reforme, biće veći otpor, ali da BiH ne treba da odustane na pola puta.

"Mi smo spremni da stavimo na sto 500 miliona eura čim vlasti na sto stave dogovorene poreze. Sad je vrijeme da se odluči hoće li ove mjere biti prihvaćene. Mi ćemo poštivati svaku odluku vlasti. Dugoročni ciljevi bitniji su od kratkoročnih političkih poena. Zajedno možemo oživjeti napredak i napraviti značajna poboljšanja za živote građana", kaže Wigemark.

Ambasador Njemačke u BiH Christiane Hohman naglasila je potrebu da u BiH bude usvojen zakon o akcizama.

"Porezi nikada nisu popularni, ali ako akcize budu usvojene, moćićemo dalje da radimo i provodimo viziju BiH kao članice EU.

Britanski ambasador u BiH Edward Ferguson naglasio je da je u BiH prerano počela predizborna kampanja, što nije prihvatljivo.

"Izbori su daleko, još godinu dana, ali nekad se čini da su tu za nekoliko sedmica. Svjedoci smo populističke politike, umjesto fokusa na dugoročni napredak", smatra Ferguson.

Predstavnici međunarodne zajednice neprekidno pozivaju vlasti BIH da usvoje Zakon o akcizama.

Ministar finasija Vjekosav Bevanda u ponedjeljak je izjavio da još nema dogovora oko Zakona o akcizama.

XS
SM
MD
LG