Dostupni linkovi

Trump mlađi je tražio informacije o Clinton ali nije sarađivao sa Rusima


Donald Trump junior
Donald Trump junior

Najstariji sin predsjednika SAD Donald Trump junior izjavio je pred istražiteljima u Senatu da je prihvatio sastanak s ruskom advokaticom u junu prošle godine jer ga je zanimalo da li ona ima kompromitujuće informacije o tadašnjoj protivkandidatkinji njegovog oca Hillary Clinton.

Trump mlađi je kaže da je tražio informacije o Clinton, ali nije sarađivao sa Rusima. Naglasio je da nije imamo ništa sa naporima ruske vlade da se miješaju u američke predsjedničke izbore 2016.

Trump junior svjedoči u četvrtak iza zatvorenih vrata pred Komitetom za pravosuđe američkog Senata, gdje je rekao da je od ruske advokatice Natalije Veselnitskaje želio da dobije informacije o "sposobnosti" Clinton da obavlja funkciju predsjednika SAD, prenosi The New York Times koji je dobio kopiju svjedočenja Trumpa mlađeg. I drugi mediji su dobili pripremljenu izjavu sina američkog predsjednika.

Trump mlađi kaže da prvobitno nije znao šta da radi kada je čuo da Veselnitskaja ima informacije koje mogu našteti Clintonovoj, te da je htjeo da se konsultuje sa svojim advokatom o tome da li je pogodno da koristi bilo koju informaciju koju bi mu Vesenitskaja mogla obezbijediti.

U julu je objavljeno da su se Trump mlađi, predsjednikov zet, sada i savjetnik Jared Kushner, i tadašnji šef izborne kampanje Trumpa, Paul Manfort 9. juna 2016., u Trump Toweru susreli sa Veselnitskajom i bivšim ruskim vojnim obavještajcem sa američkim državljanstvom, Rinatom Ahmetšinom, što je otvorilo pitanje o potencijalnoj koordinaciji između, sa Kremljom povezanih ljudi i Trumpove kampanje.

Predsjednikov sin je dao više različitih objašanjena o tom sastanku prije nego što je priznao da je primio email o tome da ruska advokatica ima kompromitujuće informacije o Hillary Clinton.

"U opsegu da su imali zabrinjujeće informacije o njenoj sposobnosti, karakteru ili kvalifikaciji za jednog predsjedničkog kandidata, ja sam vjerovao da sam u najmanju ruku trebao da ih čujem" rekao je Donald Trump mlađi u pripremljenoj izjavi za saslušanje.

"U zavisnosti od toga, ako bi bilo koju informaciju imali, ja bih se konsultovao sa advokatom i donio jednu dobro informisanu odluku da li da se to uzme u dalje razmatranje" napisao je u iskazu Trump mlađi.

Trump junior će prema očekivanjima više sati odgovarati na pitanja senatora.

Senator Richard Durbin, demokarta, član senatskog Komiteta za pravosuđe, potvrdio je da je predsjednikov sin poslao pisanu izjavu kao uvod u svjedočenje.

Trump junior će se takođe prema očekivanjima i jednom trenutku pojaviti i pred Komitetom za obavještajne poslove Senata.

Više američkih kongresnih i senatskih grupa istražuje rusko miješanje u prošlogodišnje predsjedničke izbore i moguće veze Trumpove kampanje sa Rusima.

Rusija stalno demantuje da se miješla u prošlogodišnje predsjedničke izbore u SAD, dok američki predsjednik Donald Trump kaže da nije sarađivao sa Rusima.

XS
SM
MD
LG