Dostupni linkovi

Trumpov zet ponovo na Kapitol hilu, kao i Paul Manafort


Jared Kushner i Paul Manafort

Dva ključna člana izborne kampanje američkog predsjednika Donalda Trumpa prošle godine, njegov zet a sada i savjetnik Bijele kuće, Jared Kushner i bivši šef kampanje Paul Manafort svjedoče na zatvorenim sesijama na Kapitol hilu.

Jared Kushner drugi dan zaredom svjedoči na zatvorenoj sesiji, ovoga puta Komiteta Predstavničkog doma za obavještajne službe. U međuvremenu Paul Manfort je na saslušanju u senatskom Komitetu za obavještajne službe, nakon što je dobio sudski poziv da se pojavi.

Manafortov portparol Jason Maloni je rekao da je on "u potpunosti odgovorio na njihova pitanja".

Obojica su bili na sastanku sa ruskom advokaticom Natalijom Veselnitskajom i bivšim sovjetskim obavještajcem Rinatom Ahmetšinom, zajedno sa Trumpovim sinom Donaldom Trumpom juniorom, u junu prošle godine, kada su im prema objavljenoj prepisci ponuđene kompromitrujuće inforamacije o Hillary Clinton, tada rivalki njegovog oca. Tvrde međutim da ništa nijesu dobili.

Nakon jučerašnjeg prvog susreta Jareda Kushnera na američkim zakonodavcima iz obavještajnog Komiteta Senata, predsjednikov zet je ponovio da nije sarađivao sa Rusima, iako je imao četri sastanka sa njima, uključujući i jedan do juče nezabilježen.

Jedan izvor blizak istrazi rekao je za Associated press da je Manafort u utorak dao Komitetu detaljne bilješke sa susreta u Trump toweru koji je u centru istrage.

O mogućoj sardni Trumpovog izbornog tima sa Rusima i miješanju Kremlja u američke izbore vodi se više istraga u Kongresu i FBI. Istragu Federalnog istražnog biroa vodi specijlni istražitelj i bivši direktor FBI-ja, Rober Mueller.

Američki mediji već neko vrijeme navode da Trumpov tim razmatra mogućnost da se Mueller skine sa istrage.

XS
SM
MD
LG