Dostupni linkovi

'Ruska vlada izvor informacija štetnih za Hillary Clinton'


Donald Trump mlađi
Donald Trump mlađi

Nastavlja se afera "Trump mlađi". Američki mediji navode tri anonimna izvora koji potvrđuju da se sin aktualnog predsjednika Donald Trump mlađi tijekom kampanje sastao sa ruskom odvjetnicom kako bi mu ona dala informacije štetne po očevu protukandidatkinju Hillary Clinton, te da je i prije sastanka on znao da je izvor tih informacija ruska vlada.

Donaldu Trump mlađem je rečeno da je ruska vlada izvor informacija štetnih za Hillary Clinton, objavio je New York Times.

Navodeći tri anonimna izvora, Times je objavio da je publicist Rob Goldstone, koji je pomogao održavanju sastanka u lipnju 2016. godine, poslao e-mail najstarijem sinu predsjednika Donalda Trumpa, koji pokazuje da je Kremlj izvor potencijalno štetnih informacija i da mu se informacije daju kako bi se pomoglo njegovom ocu u kandidaturi.

U e-mailu Goldstone navodno piše kako ruska odvjetnica Natalija Veseljnickaja tvrdi da ima informacije o nezakonitim doprinosima kampanji u Demokratskom nacionalnom odboru za koje smatra da bi Trumpu mlađem mogle pomoći.

Prema izvorima Timesa, e-mail ne pruža detalje o navodnom pokušaju Moskve da pomogne Trumpu.

U ranijem razgovoru za Times, Goldstone je zanijekao da je znao izvor tih informacija. Nije bio dostupan za razgovor nakon objavljivanja e-maila.

Sastanak koji je uključivao i Trumpovog zeta Jareda Kuschnera i tadašnjeg šefa kampanje Paula Manaforta, održan je tri tjedna nakon što je Trump osigurao dovoljan broj delegata za osvajanje kandidature Republikanske stranke i oko mjesec dana prije konvencije na kojoj je dobio kandidauturu.

Futerfas: Ništa nezakonito nije učinjeno

Također, to se dogodilo manje od tjedan dana prije nego što su mediji počeli izvještavati da su ruski hakeri upali u servere Nacionalnog komitata demokrata i ukrali tisuće mailova.

Očekuje se da će Goldstonov e-mail, ako postoji, tražiti i Odjel za pravosuđe i kongresne odbori koji istražuju moguće upletanje Rusije u američke izbore i potencijalni sukob interesa između Trumpove kampanje i agenata koji djeluju za Moskvu.

Trump mlađi je priznao da se sastao s Veseljnickajom kako bi saznao štetne informacije o Hillary Clinton. Ali ovo je prvi podatak da mu je prije sastanka bilo rečeno da su informacije došle izravno iz Kremlja u sklopu pokušaja da se pomogne kandidatura Donalda Trumpa.

Alan Futerfas, odvjetnik Trumpa mlađeg, rekao je Timesu da njegov klijent nije učinio ništa nezakonito i obećao je da će on surađivati s istražiteljima.

Očekuje se kako će Trump mlađi biti pozvan pred Kongres kako bi svjedočio o sastanku s Veseljnickajom.

"Ovo je prvi put da je javnost vidjela jasne dokaze da su se članovi najužeg tima Trumpove kampanje sastajali s Rusima kako bi dobili informacije koje će naštetiti Clintonovoj", rekao je najviše pozicionirani demokrat u senatskom obavještajnom odboru, senator Mark Werner.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG