Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vlade BiH i Hrvatske u petak o nuklearnom odlagalištu i Pelješkom mostu


Sa jedne od sjednica Vijeća ministara BiH

Vijeće ministara BiH i Vlada Hrvatske u petak će na zajedničkoj sjednici u Sarajevu razmatrati ključna sporna pitanja u bilateralnim odnosima, uključujući otvaranje novih pograničnih prelaza i odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori​.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je novinarima danas u Sarajevu da je dnevni red sjednice dogovoren i da će se razgovarati o pitanjima koja se "mogu riješiti praktično, brzo, konkretno i koja znače veliku pomoć građanima i privrednim subjektima".

Na pitanje da li će biti razgovarano o izgradnji Pelješkog mosta, Zvizdić je odgovorio potvrdno, dodajući da će sutra i na sjednici Vijeća ministara BiH dobiti o tome informaciju resornog ministarstva.

"Ministar koji će sutra biti u Sarajevu, na sjednici Vijeća ministara, će imati i bilateralni razgovor sa svojim kolegom prije zajedničke sjednice, tako da će na zajedničku sjednicu oni doći s jednom vrstom zajedničkog stava", kazao je Zvizdić.

Biće razgovarano o podršci Hrvatske na evropskom putu BiH, pitanju prekograničnih željezničkih prelaza i unske pruge, podršci za važne infrastrukturne projekte, korištenju hidroenergetskih potencijala, ali će se otvoriti i pitanja za koja će, rekao je Zvizdić, trebati „malo više vremena“, kao što je rješavanje imovinskopravnih odnosa.

XS
SM
MD
LG