Dostupni linkovi

Bh. radna grupa: Hrvatska da odustane od nuklearnog odlagališta


Radna grupa bh. vlasti koja prati dešavanja oko najavljene gradnje odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori u Hrvatskoj, u neposrednoj blizini BiH, pozvala je Vijeće ministara BiH da od Vlade Hrvatske na zajedničkoj sjednici zatraži da odustane od gradnje ovog odlagališta u nekadašnoj kasarni JNA “Čerkezovac”.

Radna grupa traže i od entiteskih vlada da se zaštiti oblast oko rijeke Une, te zahtjevaju usvajanje SEA protokola, pojasnila je predsjedavjuća ove radne grupe i ministrica u Vladi RS Srebrenka Golić.

Parlament BiH je u maju prošle godine usvojio Rezoluciju o neprihvatanju izgradnje skladišta i odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori u neposrednoj blizini granice sa BiH.

Hrvatska namjerava da otpad niske i srednje radioaktivnosti odlaže na nekadašnjem vojnom objektu "Čerkezovac", gdje postoje vojni objekti nekadašnje JNA ukopani u Trgovskoj gori.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je 21. marta, na prijedlog Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost, donijelo Odluku o formiranju Radne grupe za praćenje stanja i aktivnosti u vezi s mogućom izgradnjom odlagališta nuklearnog otpada na lokaciji Trgovska gora, općina Dvor.

Radnu grupu su imenovani predstavnici oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, državnih ministarstava vanjskih poslova i vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost, te resornih ministarstava Republike Srpske i Federacije BiH.

XS
SM
MD
LG