Dostupni linkovi

Nova pravila za izdavanje viza SAD


Već izdate vize neće biti ukinute
Već izdate vize neće biti ukinute

Američka vlada je postavila nove kriterijume za izdavanje viza građanima šest pretežno muslimanskih zemalja i izbeglicama po kojima je za izdavanje vize neophodno "blisko" srodstvo ili poslovne veze u SAD.

Već izdate vize neće biti ukinute, ali je u smernicama Stejt departmenta navedeno da građani Sirije, Sudana, Somalije, Libije, Irana i Jemena koji žele da putuju u SAD, moraju dokazati da u toj zemlji imaju roditelja, supružnika, dete, brata, sestru, zeta ili snaju. Isti kriterijum će važiti i za izbeglice iz svih zemalja koje čekaju na odobrenje vize, prenosi Beta.

Što se tiče poslovnih razloga za put, Stejt department navodi da taj razlog mora biti "formalan, dokumentovan i stvoren uobičajenim putem a ne da bi se izbegla zabrana". Novinari, studenti, profesori i radnici koji imaju važeće pozivnice ili ugovore o radu u SAD biće izuzeti od zabrane.

Konzularni službenici će imati pravo da daju vize i onim građanima šest navedenih zemalja koji imaju "prethodno uspostavljene značajne kontakte sa SAD" ili ako se radi o detetu, usvojenom detetu ili osobi kojoj je potrebna hitna medicinska nega.

Novi propisi stupaju na snagu večeras i biće na snazi do konačne odluke Vrhovnog suda SAD.

XS
SM
MD
LG