Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nova pravila za izdavanje viza SAD


Već izdate vize neće biti ukinute

Američka vlada je postavila nove kriterijume za izdavanje viza građanima šest pretežno muslimanskih zemalja i izbeglicama po kojima je za izdavanje vize neophodno "blisko" srodstvo ili poslovne veze u SAD.

Već izdate vize neće biti ukinute, ali je u smernicama Stejt departmenta navedeno da građani Sirije, Sudana, Somalije, Libije, Irana i Jemena koji žele da putuju u SAD, moraju dokazati da u toj zemlji imaju roditelja, supružnika, dete, brata, sestru, zeta ili snaju. Isti kriterijum će važiti i za izbeglice iz svih zemalja koje čekaju na odobrenje vize, prenosi Beta.

Što se tiče poslovnih razloga za put, Stejt department navodi da taj razlog mora biti "formalan, dokumentovan i stvoren uobičajenim putem a ne da bi se izbegla zabrana". Novinari, studenti, profesori i radnici koji imaju važeće pozivnice ili ugovore o radu u SAD biće izuzeti od zabrane.

Konzularni službenici će imati pravo da daju vize i onim građanima šest navedenih zemalja koji imaju "prethodno uspostavljene značajne kontakte sa SAD" ili ako se radi o detetu, usvojenom detetu ili osobi kojoj je potrebna hitna medicinska nega.

Novi propisi stupaju na snagu večeras i biće na snazi do konačne odluke Vrhovnog suda SAD.

XS
SM
MD
LG