Dostupni linkovi

Trumpova odluka o zabrani ulaska stupa na snagu 29. juna


Predsjednik SAD Donald Trump sa sudijom Vrhovnog suda Neilom Gorsuchem kojeg je on imenovao 15. juna 2017.
Predsjednik SAD Donald Trump sa sudijom Vrhovnog suda Neilom Gorsuchem kojeg je on imenovao 15. juna 2017.

Američki State Department saopštio je da će odluka Vrhovnog suda o djelimičnom odobravanju izvršne uredbe predsjednika Donalda Trumpa o zabrani ulaska u SAD za građane šest većinski muslimanskih zemlja stupiti na snagu 29 juna.

Istovremeno, u uredničkom komenatru ovim povodom "The New York Times“ navodi da je odluka Vrhovnog suda koju je Trump nazvao „jasnom pobjedom“ sve samo ne jasna.

Djelimično odboravanje privremene zabrane ulaska u SAD građanima iz šest dominatno muslimanskih zemlja stupiće na snagu 72 sata nakon što je Vrhovni sud odobrio, i prema riječima portparolke State Departmenta Heather Nauert, počeće da se primjenjuje 29. juna ujutro.

Nauert je dodala da će njihova služba obavijestiti ljude koji putuju u SAD o detaljima odredbi zabrana „na profesionalan, organizovan i pravovremen način“.

Izbjeglice iz Sirije na aerodromu u Čikagu
Izbjeglice iz Sirije na aerodromu u Čikagu

Ranije u ponedjeljak, Agencija za domovinsku sigurnost (Homeland security) je saopštila da će se odluku suda "primjenjivati profesionalno, sa jasnim i dovoljnim nivoom informisanja javnosti, naročito o potencijalnom uticaju na putnike, i u koodinaciji sa partnerima u putničkoj industriji".

Vrhovni sud SAD u ponedjeljak je osporio dio odluka nižih sudova koji su prethodno u potpunosti poništili izvršnu uredbu Donalda Trumpa o zabrani ulaska građanima šest muslimanskih država u SAD, i to iz Irana, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena.

To u praksi znači da će ulazak u SAD na 90 dana biti onemogućen građanima ovih zemlja, kao i svim izbjeglcama na period od 120 dana.

Zabrana se, međutim, prema odluci Vrhovnog suda, neće odnositi na osobe koje imaju odnose sa pojedincima ili entitetima u SAD. Konkretno na ljude koji imaju porodice ili se školuju ili rade u SAD.

Zabrana za izbjeglice primjenjivaće se na slično ograničenoj bazi.

Protesti na aerodromu u Los Anđelesu nakon prve Trumpove uredbe o zabrani ulaska
Protesti na aerodromu u Los Anđelesu nakon prve Trumpove uredbe o zabrani ulaska

Američki državni tužilac sa Havaja, Doug Chin koji je jedan od onih koji je blokirao Trumpovu odluku, na press konferenciji u Honoluli je nakon odluke Vrhovnog suda ukazao na ono što je u ovoj odluci ipak važno.

Jedna od stvari koja je važna u sudskoj odluci je da je šest od devet sudija Vrhovnog suda odlučilo da – za sada privremeno - ljudi koji imaju veze sa SAD-om, mogu doći u zemlju i zabrana ulaska ih neće zaustaviti”, naveo je tužlac Chin.

Sam Donald Trump je saopštio da je odluka Vrhovnog suda "jasna pobjeda".

"Današnja jednoglasna odluka Vrhovnog suda je jasna pobjeda naše nacionalne sigurnosti", naveo je Trump u izjavi koju je objavila Bijela kuća dodajući: "Današnja pobjeda mi omogućava da koristim jedno važno oruđe u zaštiti naše domovine".

Državni tužilac američke države Havaji, Doug Chin na to kaže sljedeće:

“Mi apsolutno vjerujemo da predsjednik ima prava da koristi ovlasti u cilju osiguravanja nacionalne bezbjednosti, ali on to samo mora da radi na način na koji neće diskriminisati ljude na osnovu njihove nacionalne pripadnosti ili zbog njihove religije.”

Američki predsjednik insistira da je odluka neophodna radi osiguravanja nacionalne sigurnosti SAD, i pored kritičara koji kažu da je izdvajanje muslimana kršenje američkog Ustava.

Vrhovni sud SAD
Vrhovni sud SAD

Trumpova administracija još obrazlaže da joj je potrebna zabrana ulaska muslimana iz ovih zemlja u SAD da bi obavili internu provjeru aplikanata za vize iz ovih šest država.

Teroristički napadi koji su se do sada događali, podsjeća tužilac Chin, nijesu imali veze sa državama koje su pod zabranom.

“Mislim da smo do sada vidjeli više puta da teroristički napadi koji su se dogodili nemaju u stvari nikakve relevantnosti sa šest dominatno muslimanskih nacija o kojima je riječ”, kaže Chin.

Vrhovi sud je uz odobravanje dijela kontroverzne izvršne uredbe predsjednika SAD istovremeno dobio odluku da organizuju saslušanje svih strana povodom Trumpovih žalbi na odluke suda povodom zabrana. To će se, kako je najavljeno, dogoditi u sljedećem terminu suda 2. oktobra.

Trojica sudija konzervativaca, uključujući i Neila Gorsucha kojeg je imenovao Trump, rekla su da će njegovu zabranu podržati u potpunosti.

U uredničkom komentaru „The New York Times“ (NYT) navodi da je odluka Vrhovnog suda koju je Trump nazvao „jasnom pobjedom“ sve samo ne jasna.

Navode primjer nejasne formulacije da se privremna odluka neće odnositi na one koji imaju „kredibilan zahtjev i vezu sa dobrom voljom“ navodeći da su se i same sudije sporile oko toga na šta se tačno formulacija odnosi. Potom podsjećaju da su se sudije saglasile da ponovo razmotre obje apelacije, ali nijesu stavili potpise na odluku, čime kako navodi NYT, nijesu dali mišljenje o zakonskom osnovu ovih slučajeva.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG